Energiahatékonyság az iparban – tendenciák és gyakorlati megoldások

AHK Ungarn Veranstaltungen, AHK-Ungarn Projekte Időpont mentése
Kezdete
11.11.2014 | 09:30
Vége
- 18:00
Helyszín
Német-Magyar Gazdasági Ház (1024 Budapest, Lövőház u. 30.)

Kontaktszemély

Szabó Erika
Phone: + 36 1 345 7618
Email: szabo(at)ahkungarn.hu
Fax: + 36 1 345 7651

2014. november 10-12. között a DUIHK rendezvénysorozatot szervezett az ipari energiahatékonyság német- és magyarországi helyzetéről, tapasztalatairól.

 

A DUIHK 2014. november 11-én konferenciát szervezett, amelyen német és magyar szakemberek tartottak előadásokat az ipari energiahatékonyság helyzetéről Magyarországon és Németországban. A rendezvényen bemutatkoztak ezen kívül német innovatív vállalatok, amelyek képviselői november 10-én és 12-én tárgyalásokat folytattak együttműködés iránt érdeklődő magyar cégekkel.

 

A konferencia november 11-én 10:00 és 16:00 óra között a Német-Magyar Gazdaság Házában került megrendezésre. A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, több mint 100 meghívott vendég vett rész az eseményen. A megjelentek között jelen voltak hivatalok, szakmai szövetségek, intézmények, önkormányzatok és vállalatok képviselői.

A konferencia résztvevőit Balogh Ilona, a DUIHK ügyvezető igazgató helyettese köszöntötte. A rendezvény moderátora Urban Peyker, a Német Szövetségi Gazdasági és Energetikai Minisztérium „Exportinitiative Energieeffizienz” programjának megbízott tanácsadója volt. Peyker úr a köszöntőt követően rövid előadásában beszélt a hatékonyabb energiafelhasználás globális okairól, energiahatékonysági stratégiákról és projektekről, valamint az energiatárolás lehetőségeiről.

A Német Ipar Országos Szövetségének képviseletében Dr. Eberhard von Rottenburg tartott előadást az ipari energiahatékonyság helyzetéről és tendenciáiról Németországban. Prezentációjában szó volt az energiaigényes iparágakról, valamint beszélt a technológiaorientált kis és közepes vállalatokról. Bemutatott ezen kívül sikeres példákat az energia hatékonyabb felhasználásáról.

Carsten Ernst az ÖKOTEC Energiemanagement GmbH képviseletében átfogó képet adott a több  ágazatot érintő  energiahatékony technológiákról,  fókuszba állítva a fűtési folyamatokat. Rámutatott, hogy a termelés mely szakaszaiban lép fel hőveszteség és mely megtakarítási lehetőségeket nem veszi figyelembe még számos vállalat. Felvázolta a fellépő költségeket és a lehetséges megoldásokat.

Ezt követően a program három német résztvevője prezentálta termékét, technológiáját. Bemutatásra került egy egyedülálló, öntanuló elemző- és prognóziskészítő szoftvermegoldás, modern LED-világítási technológiák, valamint a közönség képet kapott a hatékony energiatermelés lehetőségeiről az iparban, megújuló energiák felhasználásával.

A konferencia áttekintést adott a jelenlévőknek az ipari energiahatékonyság magyarországi helyzetéről is. Elsőként Mészáros Mihály beszélt a Virtuális Erőműprogram képviseletében az ipari energiahatékonyság tendenciáiról és kilátásairól. Kifejtette, hogy a kkv szektor vállalkozásai sokszor azért nem vágnak bele az energiahatékonysági fejlesztésekbe, mert nem rendelkeznek a megfelelő energetikai, és működésbiztonsági szakértelemmel, ill. gyakran a saját energetikai rendszerük, hálózatuk felépítéséről sem rendelkeznek elegendő információval. Király Pál, a Zollner Kft. energetikus szakembere arról beszélt, milyen intézkedéseket tesznek a vállalatnál az energiahatékonyság növelésére. Már 2002-ben ill. 2006-ban kiépítettek egy mérés adatgyűjtő valamint egy központi épületfelügyeleti rendszert, és egyúttal létrehozták az energetikus pozíciót a vállalatnál. Király Pál ezen kívül bemutatott két közelmúltban megvalósított projektet, melynek eredményeképpen a Zollner Kft-nél jelentős energiamegtakarítást értek el.  Utolsó felszólalóként Essősy Ákos a MAPI képviseletében tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a most kezdődött támogatási ciklusban a vállalkozások energiahatékonyságának növelését finanszírozó beruházásokra mely operatív programokban és milyen intézkedések támogatására állnak majd rendelkezésre európai uniós források.

A konferencián bemutatkozó három német cég képviselőjével lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre és kapcsolatépítésre a rendezvény szüneteiben, valamint a konferenciát követően a vállalatok információs standjainál.  Így az előzetesen leegyeztetett, november 10-én és 12-én folytatott megbeszéléseken túlmenően további magyar érdeklődőknek is lehetősége nyílt a német vállalatokkal való személyes kapcsolatfelvételre. 

Prezentációk

Urban Peyker, energiewaechter GmbH, a Német Szövetségi Gazdasági és Technológiai Minisztérium „Exportinitiative Energieeffizienz” programjának megbízott tanácsadója
Dr. Eberhard von Rottenburg, Energia- és Klímapolitikai Osztály, Bundesverband der Deutschen Industrie e.V.
Dipl.-Ing. Carsten Ernst, ÖKOTEC Energiemanagement GmbH
IS Predict GmbH
i-save energy GmbH
Cronimet Mining Power Solutions GmbH
Mészáros Mihály, Virtuális Erőmű Program (Virtuelles Kraftwerkprogramm)
Király Pál, Zollner Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft.
Essősy Ákos, MAPI Zrt.

A rendezvénysorozat a Német Szövetségi Gazdasági és Technológiai Minisztérium (BMWi) megbízásából, az „Exportinitiative Energieeffizienz“ program keretében kerül megrendezésre.

Képgaléria: Konferencia "Energiahatékonyság az iparban"