Ukrajna/Oroszország információs portál

Az ukrajnai háború és az ezzel kapcsolatosan Oroszország ellen foganosított nemzetközi szankciók közvetlenül és közvetve is érintik a német és magyar állampolgárokat és vállalatokat. Összefoglaltuk a legfontosabb információkat.

Frissítve: 2022. december

Aktuális információk az Oroszország ellen szankciókról

  • Aktuális információk az Oroszország ellen szankciókról

Az Oroszországi Német Külkereskedelmi Kamara aktuális információi az Oroszország ellen szankciókról (németül)

  • Nemzetközi szankciók

2022. február 27-től az EU messzemenő szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, illetve szigorította a már meglévőket. A vonatkozó rendeletek közvetlenül vonatkoznak valamennyi tagállamra.

A szankciók bővebb ismertetését itt találja:

EU-Sanktionen gegen Russland nach Invasion in der Ukraine | EU-Kommission (europa.eu)

Jogszabályi háttér:

Beutazás, védelemre szoruló személyek

A Szövetségi Külügyminisztérium tájékoztatása

Az Ukrajnából kiutazó német állampolgárok számára a német Külügyminisztérium válság-vonalat müködtet  +49 (0) 30 / 5000 3000 számon.

Aktuális helyzet Ukrajnában

Utazással kapcsolatos figyelmeztetés

 

A menekültek védelmi státusza Magyarországon

Magyarország kormánya a jelenleg hatályos menekültügyi eljárási szabályok alól mentesítette a Magyarországra belépő ukrán állampolgárokat és kifejezetten a harmadik országbeli állampolgárokat, azaz az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó személyeket is. Őket "átmeneti védelmet élvező személyként" ismerik el. A rendelet február 24-én 22 órakor lépett hatályba.

(56/2022. (II. 24.) korm.rend)

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapja

 

Határátkelőhelyek, Határellenőrzés HU - UA

A Magyarország - Ukrajna határszakaszán talűálható határátkelőhelyek (személyforgalom) február 24. óta 0-24 óráig tartanak nyitva.

A határátkelőhelyek és tranzitútvonalak, interaktív térképpel

Február 24. és március 1. között mintegy 110 ezren lépték át a határt Ukrajnából Magyarországra, Ukrajnába csak mintegy 23 ezren léptek be.

A belügyminiszter február 27-i hatállyal "célzott határforgalom-ellenőrzést" rendelt el öt ukrajnai határátkelőhelyen (Barabás, Beregsurány, Lónya, Tiszabecs és Záhony). A határellenőrzéseket május 31-ig a "határforgalom intenzitásának" megfelelően végzik.

(5/2022. (II. 26.) BM rendelet)

Menekültek foglalkoztatása

  • A magyar–ukrán kettős állampolgárok korlátozás nélkül foglalkoztathatóak Magyarországon.
  • A menedékes státuszt kérő ukrán állampolgárok foglalkoztatása pedig a hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül is lehetséges, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is.
  • A felsorolt foglalkozások közé nem tartozó munkakörben a munkavállalási engedélyt a vonatkozó rendeletben meghatározott szempontok vizsgálata nélkül kell kiadni. Többek között a munkaerőigény bejelentésére sincs szükség.
  • A menedékes foglalkoztatásának bejelentésére a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és
  • A menedékes az általa gondozott kiskorú elhelyezésére a magyar állampolgárral azonos feltételekkel jogosult igénybe venni a bölcsődei és óvodai gondozást, nevelést, ellátást.
  • A február 24. után Magyarországra menekült ukrán állampolgárokat vagy ukrán-magyar kettős állampolgárokat foglalkoztató cégek támogatást igényelhetnek a szállás- és utazási költségek 50%-ára, de legfeljebb havi 60 000 forintig, illetve további 12-12 000 forintot a gyermekek után, legfeljebb 12 hónapra.

Jogalap: 86/2022, 104/2022 és 106/2022 Kormányrendelet

Támogatások menekültek elszállásolásához

Idegenforgalmi adó alóli mentesség

  • A menekülteknek szállást adók 2022. február 24-étől nem kötelesek idegenforgalmi adót fizetni az Ukrajna területéről 2022. február 24. napján vagy azt követően érkezett olyan magánszemély után, aki ezt megelőzően jogszerűen tartózkodott Ukrajna területén.

Szállásadók támogatása

  • Azok a szállásadók, akik a minisztériummal vagy az illetékes védelmi bizottsággal megállapodást kötnek 20 főnél nagyobb létszámú ideiglenes védelemre jogosult vagy menedékes elhelyezésére, egyedi támogatást igényelhetnek. A támogatás mértéke napi 4.000 forint.

A DUIHK és a Yellowblue Force Alapítvány összefog

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) a Yellowblue Force Alapítvánnyal szoros együttműködésben szolidaritást vállal és aktív támogatást nyújt a bajbajutottaknak.

A Yellowblue Force Foundation egy önkéntes alapon működő nemzetközi szervezet, amely különböző üzletágak szakembereiből áll. A nemzetközi üzleti közösség bevonásával helyben segíti az ukrán népet abban, hogy megvédje magát. A szervezet pénzbeli és tárgyi adományokat gyűjt az egészségügyi szakemberek, a kórházak és a mentőcsapatok széles körű támogatására, valamint a városok és falvak sérült szociális infrastruktúrájának újjáépítésére.

A Yellowblue Force Alapítványt ajánlja többek között a DUIHK régi tagvállalata, a CMS magyarországi irodája, amely maga is számos ukrán kollégát vett át budapesti irodájába, valamint az Európai Üzleti Szövetség Ukrajnában (European Business Association).

További információk az Alapítványról

Ukrán Támogatói Program a Piarista Gimnáziumban

A budapesti ukrán program az ukrajnai háború elől menekülő gyerekeket és családokat támogatja, és segíti a gyerekek magyarországi tanulmányait.

A gyermekek ellátása a budapesti Piarista Gimnáziumban a rendszeres iskolai órák után naponta történik. Az iskola térítésmentesen biztosítja helyiségeit.

Ön is segíthet abban, hogy a gyermekek étkeztetését a gondozási órák alatt biztosítani tudják - ide tartoznak a kiegészítő magyarórák is -, valamint, hogy biztosítani tudják a szükséges fogyóeszközöket (írószer, papír, stb.) és a gondozók (tanárok) fizetésének egy részét.

További információk a programról angolul

PÉNZADOMÁNYOK

Magyar Vöröskereszt

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Ökumenikus Segélyszervezet

Magyar Református Szeretetszolgálat

TÁRGYI ADOMÁNYFELAJÁNLÁSOK

Vállalati tárgyi adományok felajánlása esetén:

Kérjük forduljon a Vöröskereszt vállalati kapcsolatok és adománykezelés szakmai vezetőjéhez egyéni megoldások kidolgozása érdekében.
Török Diána, Mobil: +36 (70) 933 8031, E-mail: diana.torok(at)voroskereszt.hu