Német bizonyítványt adó szakképzés

DUIHK támogatja a magyarországi vállalatok szakképzési tevékenységét, és tanácsot ad a vállalati képzési rendszerek kialakításához, mindezt a német rendszer követelményei alapján.

© clipdealer.de

A "szakképzési partnerség" célja a német szabványokhoz igazodó, magas színvonalat képviselő gyakorlatorientált szakképzés megvalósítása az Ön vállalatánál. A vállalatok a képzés három formája közül választhatnak. Mindhárom esetben a minőségre vonatkozó szabványok betartását a német kamarai hálózattal (AHK és DIHK) történő egyeztetés biztosítja.

Képzési formák

1. Német duális szakképzés Magyarországon
A szakképzés a német szakmaképekhez igazodik, német képzési tartalmakkal és vizsgákkal. A végzősök a német szakképesítés tartalmával egyenrangú képzettséget szereznek.

2. Helyi rendszerben történő duális képzés, német mintára
A hagyományos magyar képzés mellett a német szakmaképhez képest hiányzó lényegi tartalmi elemeket is magába foglalja.

3. Helyi rendszerben történő duális képzés, kiegészítő német elemekkel
Az ismert magyar képzés mellett a német szakképzésben szereplő egyes, a vállalat szempontjából fontos elemeket tartalmazza.

​​​​​​A szakképzési partnerség szolgáltatás elemei

  • Segítséget nyújtunk a rendelkezésre álló feltételrendszer felmérésében, hogy rendelkezik-e a vállalat a tervezett szakképzéshez szükséges előfeltételekkel.
  • Tanácsadást nyújtunk a szükséges képzési tartalmakról, annak érdekében, hogy azok megfeleljenek mind a magyar, mind a német előírásoknak.
  • A vállalkozás kollégáival közösen kidolgozzuk a megvalósítási koncepciót (pl. ütemterv, költségterv, személyi erőforrások, becsült ráfordítások).
  • A vállalkozás igényeihez és lehetőségeihez igazodva segítjük a helyi szakképzési program kidolgozását.
  • Felügyeljük a képzés lebonyolítását és a tanulók/résztvevők haladását. Szervezeti és működési terveket, folyamatleírásokat dolgozunk ki a helyi kollégákkal közösen.
  • Német szabványok szerinti minőségbiztosítást kínálunk (világszerte összehasonlítható eszközökkel, eljárásokkal és struktúrákkal).
  • Elvégezzük a gyakorlati oktatók képzését és vizsgáztatását. Megszervezzük a vizsgáztatást (vizsga-feladatok összeállítása, vizsga lebonyolítása).
  • Bizonyítványt állítunk ki. Magyarországon a DUIHK rendelkezik kizárólagos joggal, hogy német mintára történő vizsgáztatást elvégezze és a megfelelő bizonyítványt kiadja.

Projektbeszámolók

AUDI Hungaria Iskolaközpont Győr

© audischule.hu

2017-óta kínál az AUDI Hungaria Iskolaközpont Győr, egy „Kiváló külföldön működő német iskola” Győrben német mintájú duális szakképzést a Németországi Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) együttműködésével.

A kétéves, ipari és kereskedelmi ügyintéző képzés során a tanulók egyedülálló módon itt szerezhetnek a német ipari és kereskedelmi vállalati ügyintéző szakmának megfelelő DIHK-DUIHK bizonyítványt is. Lehetőség van a Németországi Kultuszminiszteri Konferencia angol nyelvvizsgája mellett a magyar bizonyítvány megszerzésére is. A szakképzés gyakorlati végrehajtása a külföldön megvalósuló német duális szakképzésre vonatkozó minőségi előírásoknak megfelelően történik, amit a DIHK-DUIHK tanúsít.

A szakképzés kétéves időtartama során a vállalati gyakorlat és az elmélet folyamatos összekapcsolása révén életszerű, piacképes, naprakész tudást ad.

Az AUDI Hungaria Iskolaközpont Győr a képzés gyakorlati részében Magyarországon működő nemzetközi partnervállalatokkal dolgozik együtt (például: Audi Hungaria, BOS, Imperial Logistics, Rudolph Logisztika, Rehau, KACO, Duvenbeck, Knüppel, MAN, MOL).

A képzés egységes és világszerte összehasonlítható minőségbeli színvonaláról és a vizsgáztatásról a DUIHK Tudásközpontja gondoskodik.

2023-ban immár ötödik alkalommal került sor a szigorú szabályoknak megfelelő tanúsítványok átadására. Az eredmények bizonyítják a képzés magas színvonalát, valamint az átlátható és megbízható minőségbiztosítást.

Nézze meg az AUDI Hungaria Iskolaközpont Győr kisfilmjét, amely bemutatja az ipari és kereskedelmi ügyintéző képzést:

Rövidfilm

2024-ban indul az új évfolyam. Amennyiben tanuló szeretne lenni és pályázni kíván a képzésre, itt talál részletes információkat:

További információ

Körber Hungária Gépgyártó Kft.

A Német-Magyar Tudásközpont szervezésében 2021. szeptemberében ipari művezető képzés indult a Körber Hungária Gépgyártó Kft. termelésirányító csoportvezetői részére a németországi ’Industriemeister’ szakirányú képzés alapján. Magyarországon egyedülállóan a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és Tudásközpontja rendelkezik az ipari művezető képzés licencével, amelynek célja a vezetői készségek továbbfejlesztése, a jogtudatos, valamint költségtudatos szemlélet elmélyítése. A Körber Hungária 30 munkatársa, két csoportban vett részt a 14 hónapos, tréningelemekkel bővített képzésen. A képzés sikeres elvégzést követően kétnyelvű oklevelet kaptak.

A Termelésirányító talent program keretében szervezett ipari művezető képzésen a kinevezésre váró termelésirányító csoportvezetők vesznek részt. A program 2022. szeptemberében kezdődött.

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Német mintájú ipari művezető képzés a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél

A Német-Magyar Tudásközpont és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által kifejlesztett képzés célja a művezetők (tovább)képzése a németországi fémipari mester (Industriemeister Metall) szakirányú képzés és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. vállalatspecifikus igényei alapján. A gyár munkatársai a kurzus sikeres elvégzését követően kétnyelvű tanúsítványt vehetnek át.

Penny Market Kft.

Ismerje meg a PENNY Market Kft.-vel 2014 óta sikeresen működő „duális üzletvezető” szakképzési partnerségünket!

A PENNY Market Kft. 2014 szeptemberében indította el a német mintájú duális üzletvezető képzését a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és Tudásközpont partnereként. 2021-ben már a 8. évfolyam indult.

A képzésben résztvevő hallgatók a 3 éves képzés során valódi munkakörnyezetben, magas színvonalon, a magyar és német oktatási és vizsgakövetelmények rendszerében, minőségbiztosítás mellett szereznek a vállalat szakmai igényeinek megfelelő elméleti és gyakorlati tudást és piacképes munkatapasztalatot. Az évfolyamok a szervezett szakmai képzések alatt összetartó csapatokká kovácsolódnak, aminek köszönhetően folyamatosan támogatni is tudják egymást a képzés során.

A képzést sikeresen elvégzett hallgatók amellett, hogy kitanulták a szakmát és megtalálták a hivatásukat, megkapták a DUIHK német mintát követő duális szakképzési „Kiskereskedelmi gazdálkodó-boltvezető” bizonyítványát is, ezzel nemzetközileg is versenyképes képesítést is szerezve.

Nézze meg a PENNY Duális üzletvezető képzését bemutató kisfilmet:

Duális képzés kisfilm

Ha szeretne többet megtudni a PENNY Duális üzletvezető programjáról, itt talál további információkat:

Duális üzletvezető program

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és az Önök vállalata is szívesen részt venne hasonló képzési együttműködési programban, keressenek minket bizalommal!

Vállalati gyakorlati oktatók képzése

A duális szakmai képzésben a gyakorlati oktatók kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vállalkozások szakmailag képzett és megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkaerő utánpótlásának biztosításában.

A képzés során áttekintjük a szakoktatók feladatait a szakképzés tervezésétől annak befejezéséig, a hazai és a német előírások és gyakorlatok szempontjából egyaránt. Résztvevőink gyakorlati példákon, megoldandó feladatokon keresztül sajátíthatják el a napi munkájuk elvégzéséhez szükséges szervezési, pedagógiai, módszertani kompetenciákat és végül, de nem utolsó sorban gyümölcsöző kapcsolatokat építhetnek a képzés többi résztvevőjével.

 

DUIHK Szakképzési Bizottság

A DUIHK a Németországban előírt intézményes keretfeltételeknek megfelelően Magyarországon is létrehozott egy Szakképzési Bizottságot, amelyben tagvállalatok, a szakképzésért felelős minisztérium, a magyar kamarai szervezet, szakképző intézmények, valamint a Tudásközpont képviselői közösen vitatják meg a szakképzést érintő kérdéseket és cserélnek tapasztalatot.

A 2014 májusában alakult Szakképzési Bizottság évente kétszer ülésezik. A testület a szak- és felnőttképzés jogszabályi keretfeltételeivel, a témához kapcsolódó projektek tapasztalataival, illetve gyakorlati intézkedésekkel foglalkozik.