Partnerek és képviseletek

A vállalatok érdekében a DUIHK számos partnerrel - a politika és közigazgatás területéről -, valamint gazdasági szövetségekkel és szervezetekkel működik szorosan együtt – mindkét országban.

Fontos németországi partnerek

Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) valamint a 80 Ipari és Kereskedelmi Kamara több mint hárommillió különböző méretű vállalattal dolgozik együtt a legkülönfélébb ágazatokból a nemzetközi konszernektől egészen a tulajdonosuk által vezetett középvállalatokig. A DIHK átfogó szervezetként nem vállalatok egy adott csoportját segíti, sokkal inkább Németország egész gazdasága képviselőjének tekinthető. Egyúttal képviseli az adott vállalat érdekeit önkormányzatokkal, tartományi kormányokkal és regionális állami hivatalokkal, valamint a szövetségi kormánnyal és az Európai Bizottsággal szemben.

Tovább a weboldalra

Német Külkereskedelmi Kamarák

A német külkereskedelmi kamarák világméretű hálózata 90 országban 130 helyen kínál objektív és aktuális információkat, professzionális szolgáltatásokat és közvetlen kapcsolatot a közigazgatással valamint a politikával. Az első német külkereskedelmi kamarát 1894-ben Brüsszelben alapították, míg ma már a hálózat 1600 munkatársa 40.000 tagvállalatot képvisel világszerte. A német gazdaság "külképviseletei" feladata minden országban gyakorlatilag ugyanaz: a német vállalatok gazdasági kapcsolatainak javítása a külfölddel.

Tovább a weboldalra

Szövetségi Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium

A Német Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium (BMWK) politikájának fő célja, hogy a polgárok aktív közreműködésével megalapozza Németország gazdasági jólétét és a gazdasági kapcsolatok modern rendszerét. A BMWK folyamatosan arra törekszik, hogy alakítsa és továbbfejlessze a gazdasági tevékenységekhez szükséges feltételeket, s mindezt a személyes és vállalkozói szabadságra, versenyre és stabilitásra alapozva. Ez a feladat átfedi a minisztérium törvényhozói, adminisztratív és koordináló funkcióit pl. a verseny- és európapolitika, az energia-, valamint külgazdaságpolitika, vagy épp a középosztályt támogató politika területén. .

Tovább a weboldalra

Germany Trade and Invest

A Germany Trade and Invest a Német Szövetségi Köztársaság külgazdaságát támogató gazdasági szervezet. A szervezet 2009. január 1-jén a Bundesagentur für Außenwirtschaft (bfai) és az Invest in Germany GmbH összevonásával jött létre. A Germany Trade and Invest támogatja és hasznos tanácsokkal látja el a Németországban terjeszkedni kívánó külföldi vállalkozásokat valamint német, illetve németországi székhelyű vállalatokat a külföldi piacok feltárása során.

Tovább a weboldalra

Magyarországi partnerek

Budapesti Német Nagykövetség

A budapesti német nagykövetség önálló gazdasági osztályt működtet, amely támaszkodhat a magyar politikában és közigazgatásban kiépített szoros kapcsolatrendszerére. Az osztály a német vállalatok "politikai szolgáltatójának" tekinti magát, melynek egyik célja a német külgazdasági érdekek hathatós magyarországi képviselete. Ebbe a körbe nemcsak a megfelelő jogszabály-környezet és a gazdaságpolitika követése tartozik, hanem a közbeszerzési rendszer folyamatos megfigyelése is.

Tovább a weboldalra

Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA)

A Magyar Kormány által létrehozott Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency – HIPA) feladata egyfelől a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatása, másfelől a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében 2014. október 2-án együttműködési megállapodást kötött a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a HIPA, melynek célja a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességének növelése és a német vállalatok magyarországi tevékenységének és beruházásainak támogatása.

Tovább a weboldalra

Andrássy Gyula Egyetem

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem (AUB) a Magyar Köztársaság, a Német Szövetségi Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, Svájc, Bajorország és Baden Württemberg tartományok, valamint a Baden-Württemberg alapítvány multinacionális projektje. Az egyetem 2002 szeptember 2-án nyitotta meg kapuit. Fókuszában európaorientált szakok és európai témák állnak.

Tovább a weboldalra

Fiatal Vállalkozók Egyesülete

A Wirtschaftsjunioren Ungarn (WJU) társaságot 1999-ben alapították német, illetve németajkú, Magyarországon élő, a gazdaság minden területén tevékenykedő fiatal vállalkozók és vezetők. A vállalatvezetésben szerzett tapasztalatcsere mellett a szervezet ideális lehetőséget biztosít a tagok es családjaik közti társasági kapcsolatok aktív ápolására is. Ezen tevékenységei során a Wirtschaftsjunioren Ungarn a DUIHK-tól eszmei támogatást is kap.

Tovább a weboldalra