Konjunktúrajelentés

© DUIHK/Halász

Konjunktúrafelmérés 2024: Gyenge növekedési kilátások, kihívások a munkaerőpiacon

A DUIHK tagvállalatai idén csak szerény javulásra számítanak üzleti helyzetük tekintetében, és nem számítanak a foglalkoztatás és a beruházások bővülésére. Ez derül ki a Kamara legfrissebb Konjunktúrajelentéséből, amelyet április 24-én mutattak be. A legnagyobb kockázatot a gyenge keresletben és a munkaerőköltségekben látják a vállalatok, de a szakképzett munkaerő hiánya, az energiaárak és az árfolyam-ingadozások is továbbra is sok vállalatot terhelnek. Az üzleti környezet minőségét tekintve több területen nem folytatódott az elmúlt évek pozitív trendje, például a gazdaságpolitika kiszámíthatósága vagy a jogbiztonság tekintetében. Ugyanakkor helyi beszállítókról, a kutatás és fejlesztés feltételeiről és az infrastruktúráról a korábbi évekhez képest kedvezőbben nyilatkoztak a résztvevők, ezeken a területeken a vezetők elégedettsége magasabb, mint a közép- és kelet-európai térség átlagában. Az eredmények ismertetésekor Sávos András, a DUIHK elnöke hangsúlyozta, hogy a konjunktúrajelentés mind a vállalatok, mind a gazdaságpolitika számára megbízható információkat nyújt a vállalatok helyzetéről, de a gazdaságpolitikai keretekkel kapcsolatos elvárásokról is - 2024-ben immár 30. alkalommal.

A 2024-es felmérésben 241 magyarországi vállalat vett részt, míg a régió 15 másik országában párhuzamosan zajló felmérésekben összesen 1.292 vezető töltötte ki a kérdőívet.

A teljes felmérés eredményei itt találhatók:

DUIHK-Konjunktúrafelmérés 2024

Sajtóközlemény

Teljes kérdéssor és módszertan

© DUIHK

DUIHK Konjunktúrafelmérés 2023. ősz & AHK World Business Outlook

Kihívások egész sora árnyalja a német vállalatok hangulatát

A világgazdasági folyamatok és kockázatok, valamint a belföldi általános keretfeltételek a DUIHK tagvállalatai számára is óriási kihívást jelentenek. Ezt igazolják a DUIHK aktuális Konjunktúrafelmérésének eredményei is, melyeket november 15-én mutattak be.

Összefoglalva elmondható, hogy az általános gazdasági helyzetet és a vállalat saját üzleti fejlődését óvatosabban és hosszú távú átlagnál is gyengébbnek ítélik meg, mint a legutóbbi, tavaszi felmérésünkben. Ez visszafogja foglalkoztatási és beruházási terveket is. A legfontosabb üzleti kockázatok rangsorában is érezhető változások történtek.

DUIHK Konjunkúrafelmérés 2023. ősz

Globális felmérés: AHK World Business Outlook

Szeptemberben világszerte 3600 vállalat vett részt a Külföldi Német Kereskedelmi Kamarák által több mint 50 országban végzett hasonló felmérésben. Az AHK World Business Outlook tartalmazza az eredményeket.

AHK World Business Outlook 2023. ősz (német)

AHK World Business Outlook 2023. ősz (angol)

AHK Konjunktúrafelmérés Közép- és Kelet-Európa 2023

2006 óta a Külföldi Német Kereskedelmi Kamarák (AHK), a közép- és kelet-európai régióban működő német gazdasági képviseletek összehangolt konjunktúrafelméréstvégeznek. A 2023-as felmérésben 1620 vállalatvezető vett részt, főként német tulajdonosú cégek, de az AHK-k helyi tagvállalatai is. A saját országuk általános gazdasági helyzetét 2023 tavaszán valamivel negatívabban ítélték meg, mint az előző évben. Ennek ellenére a folyó évre vonatkozó kilátásokat lényegesen pozitívabban értékelték, mint 2022-ben.

A tavalyi évhez hasonlóan a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is akut üzleti kockázatot jelent a résztvevő közép-kelet-európai vállalatok számára, a megkérdezett vállalatok a következő tizenkét hónap legnagyobb kockázatát továbbra is az energiaárakban látják.

Összességében a résztvevő közép- és kelet-európai vállalatok nyilvánvalóan nagyon elégedettek beruházásuk helyszínválasztásával. Átlagosan 85 százalékuk ismét ugyanabban oz országban fektetne be.

AHK Konjunktúrafelmérés Közép-Kelet-Európa 2023 (PDF, német)

A Konjunktúrajelentés korábbi évfolyamai