Konjunktúrajelentés

© DUIHK

DUIHK Konjunktúrafelmérés 2023. ősz & AHK World Business Outlook

Kihívások egész sora árnyalja a német vállalatok hangulatát

A világgazdasági folyamatok és kockázatok, valamint a belföldi általános keretfeltételek a DUIHK tagvállalatai számára is óriási kihívást jelentenek. Ezt igazolják a DUIHK aktuális Konjunktúrafelmérésének eredményei is, melyeket november 15-én mutattak be.

Összefoglalva elmondható, hogy az általános gazdasági helyzetet és a vállalat saját üzleti fejlődését óvatosabban és hosszú távú átlagnál is gyengébbnek ítélik meg, mint a legutóbbi, tavaszi felmérésünkben. Ez visszafogja foglalkoztatási és beruházási terveket is. A legfontosabb üzleti kockázatok rangsorában is érezhető változások történtek.

DUIHK Konjunkúrafelmérés 2023. ősz

Globális felmérés: AHK World Business Outlook

Szeptemberben világszerte 3600 vállalat vett részt a Külföldi Német Kereskedelmi Kamarák által több mint 50 országban végzett hasonló felmérésben. Az AHK World Business Outlook tartalmazza az eredményeket.

AHK World Business Outlook 2023. ősz (német)

AHK World Business Outlook 2023. ősz (angol)

AHK Konjunktúrafelmérés Közép- és Kelet-Európa 2023

2006 óta a Külföldi Német Kereskedelmi Kamarák (AHK), a közép- és kelet-európai régióban működő német gazdasági képviseletek összehangolt konjunktúrafelméréstvégeznek. A 2023-as felmérésben 1620 vállalatvezető vett részt, főként német tulajdonosú cégek, de az AHK-k helyi tagvállalatai is. A saját országuk általános gazdasági helyzetét 2023 tavaszán valamivel negatívabban ítélték meg, mint az előző évben. Ennek ellenére a folyó évre vonatkozó kilátásokat lényegesen pozitívabban értékelték, mint 2022-ben.

A tavalyi évhez hasonlóan a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is akut üzleti kockázatot jelent a résztvevő közép-kelet-európai vállalatok számára, a megkérdezett vállalatok a következő tizenkét hónap legnagyobb kockázatát továbbra is az energiaárakban látják.

Összességében a résztvevő közép- és kelet-európai vállalatok nyilvánvalóan nagyon elégedettek beruházásuk helyszínválasztásával. Átlagosan 85 százalékuk ismét ugyanabban oz országban fektetne be.

AHK Konjunktúrafelmérés Közép-Kelet-Európa 2023 (PDF, német)

© DUIHK

Konjunktúrajelentés 2023

A rövid távon nagyon gyenge gazdasági kilátások ellenére a DUIHK tagjai továbbra is folytatnák a beruházásokat és a létszámbővítést. Ez derül ki a Kamara legutóbbi - 29. - konjunktúrajelentéséből, amelyet április 26-án mutattak be. A beruházási hajlandóság azt jelzi, hogy a vállalatok a jelenlegi gazdasági visszaesést átmenetinek tekintik.

A 249 fő részvételével készült üzleti felmérés a gazdasági kérdések mellett a magyarországi üzleti környezet minőségének megítélésére is kitért. Az előző évhez képest enyhe romlás volt tapasztalható ezen a területen.

A legnagyobb kockázatot saját vállalkozásukra nézve jelenleg az energiaárak, a szakképzett munkaerő hiánya és az árfolyam alakulása jelenti.

DUIHK Konjunktúrajelentés 2023 (PDF)

Sajtóközlemény letöltése

A Konjunktúrajelentés korábbi évfolyamai