© Pixabay/DUIHK

A DUIHK javaslatait is elfogadta a kormány

A magyar kormány enyhítette az építőanyagok kivitelére vonatkozó, július 9-én hatályba lépett szabályokat. A DUIHK már akkor, majd július 17-én is konkrét javaslatokat nyújtott be a kormánynak a vállalatokra gyakorolt negatív következmények vagy nem kívánt "mellékhatások" enyhítésére. E javaslatok közül most több is átültetésre került egy július 24-én hatályba lépett új kormányrendeletben.

A legfontosabb könnyítés: azon nyersanyagok és alapanyagok, amelyeket nem építési beruházásokhoz, hanem más iparágakban való felhasználásra exportálnak, mentesülnek a szabályozás alól. Egyes vas- és acéltermékek teljesen lekerültek az érintett áruk listájáról.

Ugyancsak eltörölték azt az életszerűtlen szabályozást, amely szerint már 10 nappal a külföldre történő szállítás előtt be kellett jelenteni, hogy konkrétan melyik teherautóval fogják szállítani az árut.

Az eredeti rendelet előírja, hogy az építőipari ágazatban szükséges anyagok csak az illetékes  kormányzati szervekhez történt bejelentés és annak visszaigazolása után exportálhatók. Egy, már június végen az Európai Bizottsághoz benyújtott jogszabály-tervezet szerint pedig a bejelentési kötelezettséget 2022. január 3-tól engedélyezési kötelezettség váltja fel – hacsak az EU vagy valamely tagállam nem emel kifogást ellene.

Mindazoknak, akiket továbbra is érint a bejelentési kötelezettség, a bejelentést és az illetékes hatóságok által kiállított visszaigazolást a szállítás során magukkal kell vinniük. Ennek elmulasztása az áru értékének 40%-ának megfelelő bírságot von maga után.

DUIHK-javaslatok (július 9.) DUIHK-javaslatok (július 17.)

kormányrendeletek 402...406/2021 (VII.8.)

Módosító kormányrendelet 441/2021. (VII. 23.)