Konjunktúrajelentés

Lankadt a német befektetők optimizmusa

© pixabay.com

2019.11.28.

 Az aktuális üzleti helyzet továbbra is kényelmes, azonban a következő évre a cégek jelentős lehülést várnak Magyarországon, viszont recessziót nem. Ez derült ki a Német- Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legújabb felméréséből, amelyen tagjaik és más külföldi befektetők vettek részt.

A mostani magyarországi felmérés eredményei alapvetően egybecsengenek a német külkereskedelmi kamarai hálózat több mint 50 országban, mintegy 3.700 vállalat részvételével végzett felmérésével, amelyet a napokban mutattak be. Az „AHK World Business Outlook” szerint a közép-kelet-európai térség más országaiban is számítanak a gazdasági lendület lassulására, ez különösen szembetűnő Szlovákia esetében, de Csehországban is többen tartanak a gazdaság lassulásától, mint pl. Magyarországon.

Sajtóközlemény

2019 őszi konjunktúrafelmérés eredményei

DIHK-konjunktúrafelmérés 2019

AHK World Business Outlook 2019

Konjunktúrajelentés Magyarország (2019. tavasz)

A DUIHK 2019. április 15-én mutatta be éves, immár 25. konjunktúra-felmérésének eredményeit. 

A DUIHK Konjunktúrajelentése a német és más külföldi befektetők gazdasági helyzetét és üzleti várakozásait, valamint az üzleti környezetre vonatkozó befektetői véleményeket mutatja be. Az idei felmérésben, összesen 232 cégvezető vett részt.

A legfontosabb megállapítások:

» A Magyarországon működő német cégek jónak értékelik a jelenlegi üzleti helyzetet, de az idei évre nézve a tavalyinál jóval szerényebb bővülésre számítanak mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját üzletre nézve.

» Az üzleti és gazdaságpolitikai környezettel kapcsolatosan az idei felmérés szerint újabb kismértékű javulást mutatnak a vállalati értékelések számos kérdésben.

» A megkérdezett cégvezetők még mindig több, mint két harmada szerint nem kielégítő a szakképzett munkaerőhöz való hozzáférés, ez viszont nyomást gyakorol a munkaköltségekre is.

» Az aktuális fejlemények miatt az idei felmérés elemezte a Brexit-tel kapcsolatos véleményeket is. Ezek szerint a vállalatok csaknem 40 százaléka úgy látta (februárban), hogy az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból „inkább”, vagy „nagy valószínűséggel” hatással lesz saját üzleti tevékenységére, leginkább az árbevétel csökkentésétől, költségemelkedéstől, valamint a szállítási láncokban felmerülő fennakadásoktól tartanak a cégek.

Letöltések:

Konjunktúrajelentés Magyarország 2019

Sajtóközlemény

A legfontosabb eredmények

A Konjunktúrajelentés korábbi évfolyamai