Konjunktúrajelentés

Lankadt a német befektetők optimizmusa

© pixabay.com

2018.10.25.

A magyarországi német társaságok jelenleg kevésbe optimisták a magyarországi gazdasági helyzetet illetően, mint fél évvel ezelőtt. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara aktuális felmérése egybecseng azon előrejelzésekkel, miszerint jövőre lassulhat a magyar gazdaság növekedési üteme.

Mind a nemzetgazdaság egésze, mind saját vállalatuk tekintetében a magyarországi német vállalatok már nem olyan optimisták, mint a 2018. februárban végzett felmérésben.

 

Sajtóközlemény

Közép- és keleteurópai konjunktúrajelentés 2018

2018.05.28.

Közép-Kelet-Európa egyre fontosabb a német gazdaság számára, úgymint közkedvelt befektetési cél, vagy mint kereskedelmi partner. Ezért a térség országaiban működő német külkereskedelmi kamarák aktuális vállalati felmérése fontos információkat nyújthat a régió iránt érdeklődő gazdasági szereplők számára. A felmérést 2018-ban immár tizenharmadik alkalommal végezték el Közép-Kelet-Európai régió 15 országában - a Balti tengertől a Fekete tengerig. Mintegy 1700 vállalat nyilatkozott a vizsgált országok gazdasági helyzetéről, az üzleti várakozásokról és a befektetési feltételekről

Közép- és keleteurópai konjunktúrajelentés letöltése angolul

Konjunktúrajelentés Magyarország (2018. tavasz)

A DUIHK 2018. április 17-én mutatta be éves, immár 24. konjunktúra-felmérésének eredményeit. 

A DUIHK Konjunktúrajelentése a német és más külföldi befektetők gazdasági helyzetét és üzleti várakozásait, valamint az üzleti környezetre vonatkozó befektetői véleményeket mutatja be. Az idei felmérésben, összesen 205 cégvezető vett részt.

A legfontosabb megállapítások:

» A német és más külföldi befektetők a tavalyinál jobb gazdasági helyzetről számoltak be. A nemzetgazdaság jelenlegi állapotát 2005 óta eddig még soha nem értékelték ennyire kedvezően, mint idén.

» A válaszadó vállalatok mind a beruházások, mind pedig dolgozói létszám tekintetében további terjeszkedési szándékot jeleztek. A nagy, jelentős mértékben exportközpontú feldolgozóipari vállalatok mutatnak átlagon felüli növekedési szándékot.

» Az üzleti környezet tekintetében javult a gazdaságpolitikai keretek, valamint az operatív piaci környezet megítélése, a munkaerőpiaccal kapcsolatos kérdésekben pedig újra csökkent az elégedettség.

» Régiós összevetésben több pontban javult Magyarország relatív helyzete.

A Konjunktúrajelentés korábbi évfolyamai