Konjunktúrajelentés

Kimagasló befektetői hangulat

© pixabay.com

Tovább javult a magyarországi német vállalatok üzleti optimizmusa

2017.10.30. - A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legfrissebb villámfelmérése szerint a hazánkban működő német érdekeltségű vállalatok jelenleg kitűnőnek értékelik gazdasági helyzetüket.

A vállalatvezetők válaszai szinte valamennyi kérdésben még derűlátóbbak voltak, mint áprilisban, amikor a Kamara konjunktúra-felmérésének eredményei már igen derűlátó üzleti hangulatról tanúskodtak.

Eredmények letöltése

Eredmények letöltése angolul

Sajtóközlemény

Konjunktúrajelentés Magyarország (tavasz)

2017. február 1 és március 3. között végezte hagyományos konjunktúra-felmérését a DUIHK, amely az évente megjelenő Konjunktúrajelentés alapja.

A DUIHK Konjunktúrajelentése a német és más külföldi befektetők gazdasági helyzetét és üzleti várakozásait, valamint az üzleti környezetre vonatkozó befektetői véleményeket mutatja be. Az idei felmérésben a tavalyinál is több, összesen 230 cégvezető vett részt, közülük csaknem 30 százalék volt a nem német befektetők aránya.

Az eredményeket április 12-én mutatta be a nyilvánosságnak a Kamara.

A felmérést egyébként párhuzamosan 15 közép-kelet-európai országban is elvégezték. A nemzetközi eredményeket szintén néhány héten belül hozzuk nyilvánosságra.

A 2017. évi felmérés legfontosabb megállapításai:

» A német és más külföldi befektetők a gazdasági helyzetet és az idei kilátásokat igen kedvezőnek ítélik meg, többnyire még jobbnak is, mint az előző évben.

» A szakképzett munkaerő rendelkezésre állása az elmúlt évben erőteljesen romlott, ami kockázatokkal járhat a gazdasági növekedést és a versenyképességet illetően.

» A gazdaságpolitika több területén is javult a befektetők véleménye, de egyes kérdésekben továbbra is hiányosságokat tapasztalnak a cégek.

» Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi befektetők értékelése többnyire a közép-kelet-európai régió többi 15 országának átlaga körül helyezkedik el, egyelőre csupán néhány kérdésben éri el az élmezőnyben található országok szintjét.

A Konjunktúrajelentés korábbi évfolyamai