Konjunktúrajelentés

Konjunktúrajelentés Magyarország (2019. tavasz)

A DUIHK 2019. április 15-én mutatta be éves, immár 25. konjunktúra-felmérésének eredményeit. 

A DUIHK Konjunktúrajelentése a német és más külföldi befektetők gazdasági helyzetét és üzleti várakozásait, valamint az üzleti környezetre vonatkozó befektetői véleményeket mutatja be. Az idei felmérésben, összesen 232 cégvezető vett részt.

A legfontosabb megállapítások:

» A Magyarországon működő német cégek jónak értékelik a jelenlegi üzleti helyzetet, de az idei évre nézve a tavalyinál jóval szerényebb bővülésre számítanak mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját üzletre nézve.

» Az üzleti és gazdaságpolitikai környezettel kapcsolatosan az idei felmérés szerint újabb kismértékű javulást mutatnak a vállalati értékelések számos kérdésben.

» A megkérdezett cégvezetők még mindig több, mint két harmada szerint nem kielégítő a szakképzett munkaerőhöz való hozzáférés, ez viszont nyomást gyakorol a munkaköltségekre is.

» Az aktuális fejlemények miatt az idei felmérés elemezte a Brexit-tel kapcsolatos véleményeket is. Ezek szerint a vállalatok csaknem 40 százaléka úgy látta (februárban), hogy az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból „inkább”, vagy „nagy valószínűséggel” hatással lesz saját üzleti tevékenységére, leginkább az árbevétel csökkentésétől, költségemelkedéstől, valamint a szállítási láncokban felmerülő fennakadásoktól tartanak a cégek.

Letöltések:

Konjunktúrajelentés Magyarország 2019

Sajtóközlemény

A legfontosabb eredmények

Lankadt a német befektetők optimizmusa

© pixabay.com

2018.10.25.

A magyarországi német társaságok jelenleg kevésbe optimisták a magyarországi gazdasági helyzetet illetően, mint fél évvel ezelőtt. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara aktuális felmérése egybecseng azon előrejelzésekkel, miszerint jövőre lassulhat a magyar gazdaság növekedési üteme.

Mind a nemzetgazdaság egésze, mind saját vállalatuk tekintetében a magyarországi német vállalatok már nem olyan optimisták, mint a 2018. februárban végzett felmérésben.

 

Sajtóközlemény

Közép- és keleteurópai konjunktúrajelentés 2018

2018.05.28.

Közép-Kelet-Európa egyre fontosabb a német gazdaság számára, úgymint közkedvelt befektetési cél, vagy mint kereskedelmi partner. Ezért a térség országaiban működő német külkereskedelmi kamarák aktuális vállalati felmérése fontos információkat nyújthat a régió iránt érdeklődő gazdasági szereplők számára. A felmérést 2018-ban immár tizenharmadik alkalommal végezték el Közép-Kelet-Európai régió 15 országában - a Balti tengertől a Fekete tengerig. Mintegy 1700 vállalat nyilatkozott a vizsgált országok gazdasági helyzetéről, az üzleti várakozásokról és a befektetési feltételekről

Közép- és keleteurópai konjunktúrajelentés letöltése angolul

A Konjunktúrajelentés korábbi évfolyamai