jan 19

DUIHK-Évnyitó est

Konkrét kezdeményezések a hazai munkaerőpiaci helyzet javítása érdekében

A magyarországi munkaerőpiac helyzetét javító gyakorlati intézkedések állnak a Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei tevékenységének középpontjában. Ezt Dale A. Martin kamarai elnök jelentette be a Kamara évnyitó rendezvényén. Dieter Hundt, a Német Munkaadói Szövetség korábbi elnöke beszédében a nők, valamint az idősebb munkavállalók munkavállalási lehetőségeinek támogatását sürgette.    

Évnyitó rendezvénye keretében a DUIHK január 19-én közel 200 vendég jelenlétében mutatta be az új évvel kapcsolatos legfontosabb terveit. Miután az előző évben az innovációra helyezték a hangsúlyt, 2017-ben a DUIHK tevékenységeinek középpontjában a munkaerőpiac áll majd, mondta Dale A. Martin kamarai elnök, aki hangsúlyozta, hogy ez a téma ugyanúgy érinti a német cégeket, mint az országban működő egyéb vállalkozásokat.

A szakemberhiány kérdése állt Dr. Dieter Hundt professzor előadásának középpontjában is, aki hosszú éveken át volt a Német Munkaadók Országos Szövetségének (BDA) elnöke, maga is sikeres vállalkozó, ráadásul ő az Ausztriában működő Német Kereskedelmi Kamara elnöke is. „A jól képzett szakemberek hiánya a német gazdaság számára is komoly kihívást jelent” – mondta Hundt professzor. „Jelentős erőfeszítéseket kell tenniük a vállalkozásoknak, de a politikának is annak érdekében, hogy hosszú távon is biztosítani tudjuk a német gazdaság versenyképességét. Szükség van például a képzés javítására, a nők, valamint az idősebb munkavállalók munkaerőpiaci részvételének emelésére, vagy külföldi szakemberek célzott toborzására.” Ennek érdekében javasolta, hogy növelni kellene a nők érdeklődését a műszaki és természettudományi területek iránt. Véleménye szerint a várható szakember-igény fedezésének további feltétele egy olyan bevándorlási törvény elfogadása lenne, amely a várható kereslet alapján meghatározza az Európai Unión kívüli érdeklődőkkel szemben támasztott nyelvtudási, képzettségi és munkatapasztalatokkal kapcsolatos elvárásokat.  

A DUIHK 2017-re tervezett kezdeményezései közül Gabriel A. Brennauer, a Kamara ügyvezetője kiemelte a „Kiválósági címet”, amelyet a Kamara azon vállalatoknak adományoz, amelyek példaértékűen törődnek munkatársaikkal. „A cím nem csak szakmai elismerés, hanem a cégek számára segítséget is jelenthet a munkaerő toborzása során” – mondta Brennauer. Egy további projekt az a kampány, melynek keretében több neves cég a Kamarával összefogva az ország öt városában fiatal lányokat – „TechCsajok”-at – szeretne megnyerni arra, hogy műszaki vagy természettudományi szakirányt válasszanak egyetemi tanulmányaikhoz, hiszen éppen ezeken a területeken különösen égető a munkaerőhiány.

Vissza a listához