DUIHK/Pelsőczy
Top Event
Top
Millenáris Park, D Épület
Rendezvény
A DUIHK Évnyitó Estje
Helyszín
Millenáris Park, D Épület
Kis Rókus u. 16-20.
1024
Budapest
Magyarország
Ort auf der Karte zeigen
Rendezvény nyelve
DUIHK tagoknak 36.000 HUF + Áfa / fő
Nem tagoknak: 56.000 HUF + Áfa / fő
Rendezvény kezdete
25-01-2024 · 18:00
Rendezvény vége
25-01-2024 · 22:00

A DUIHK Évnyitó Estje: Elkötelezettség a kihívásokkal teli időkben

Nagy elkötelezettséggel kezdtük az új évet - a január 25-i éves évindító rendezvényünk ennek lenyűgöző bizonyítéka volt. Mintegy 250 tag és vendég gyűlt össze a Millenáris Parkban, hogy megismerjék kamaránk terveit, és kihasználva az új év első nagyszabású kapcsolatépítő rendezvényét, megvitassák a hazai német-magyar közösség helyzetét.

A helyszín nem is lehetett volna alkalmasabb: A Millenáris kulturális komplexum az egykori Ganz Gyár  - a XX. század közeépig Magyarország egyik nemzetközileg legjelentősebb ipari vállalata - korábbi területén áll. A mi irodánk az utca másik oldalán található, és az épület anno a Ganz családé volt. 
Az évindító rendezvény 250 vendége között ott volt Németország és Magyarország nagykövete, Julia Gross és Dr. Györkös Péter, valamint Joó István, az egyik legfontosabb stratégiai partnerünk, a HIPA Magyar Befektetési Ügynökség vezetője.

Az évnyitó esten hagyományosan tájékoztjuk vendégeinket kamaránk terveiről és azokról a keretfeltételekről, amelyek az új évben jellemzik tagjaink tevékenységét. A tegnapi évindító is egyértelművé tette, hogy a német-magyar gazdasági kapcsolatok az elmúlt évtizedekben példátlanul magas szintre emelkedtek, ami széles és rugalmas alapot biztosít a jövőbeni együttműködéshez. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy a globális versenyben mindkét ország vállalatai és gazdasága számos jelentős kihívással és bizonytalansággal néz szembe. Ezért még fontosabb - és ez volt az est fő üzenete - a folyamatos és objektív, eredményorientált egyeztetés valamennyi érdekelt fél között, valamint a megbízható, tisztességes és jövőbe mutató keretfeltételek a gazdaságpolitika részéről.

Ez volt Sávos András kamarai elnök egyik fő üzenete is. Kiemelte, hogy az elmúlt évben - a DUIHK 30 éves jubileumi évében - különösen sok egyeztetés folyt a kormánnyal annak érdekében, hogy közvetlen párbeszédben tisztázzák a magyarországi német vállalkozásokat érintő kérdéseket, és jobban megértsék a gazdaságpolitikai szándékokat. Sávos kifejtette: "Azt gondolom, hogy egyetérthetünk abban, hogy ez a gazdasági együttműködés, ami a két ország között van, ez nem egy ajándék, hanem ez egy olyan dolog, amin nagyon sokat dolgoznunk kell, németek, magyarok közösen, együtt, párbeszédben. Mindenfajta nézeteltérés ellenére keresnünk kell a közös megoldásokat." És felhívta a figyelmet: "Mi azt szeretnénk, hogy ebben az országban mind a magyar, mind a német szereplők számára egy tervezhető, stabil, növekedésbarát gazdaságpolitika legyen. Olyan szabályozási környezet, amire kiszámíthatóan, hosszú távon lehet alapozni." Elnökünk azt is bejelentette, hogy a DUIHK taglétszáma a kedvezőtlen körülmények ellenére 2023-ban ismét 934-re nőtt.

Ezután ügyvezetőnk, Barbara Zollmann konkrét projekteket és rendezvényeket mutatott be, amelyekkel a DUIHK az új évben a német-magyar gazdasági kapcsolatok alakulását segíti elő. Ezek között a vállalatoknak szóló klasszikus szolgáltatási ajánlatok mellett számos olyan kezdeményezés is szerepel, amelyek például a szakképzett munkaerő biztosítását vagy a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot támogatják, például a "TechCsajok" pályaorientációs kampány, a "Megbízható munkaadó" díj vagy a vállalati energiatakarékosságot megcélzó képzésekkel. Zollmann emlékeztetett arra, hogy a kamara független szervezet, amely tagjai érdekeit képviseli, ugyanakkor a német gazdaság hivatalos képviseleteként része Németország külkereskedelmi  észténző hálózatának. Ebben a szerepében a DUIHK egyszerre tagszervezet, szakmai partner és semleges tanácsadó a vállalatok és a gazdaságpolitikai döntéshozók számára mindkét országban. 

Joó István, a HIPA Magyar Befektetésösztönzési Ügynökség elnöke beszédében kiemelte, hogy 2014 óta több mint 200 német vállalat kapott beruházási támogatást a magyar államtól. A DUIHK és a HIPA tíz évvel ezelőtt, 2014-ben írt alá együttműködési megállapodást, amelyben megállapodtak abban, hogy szorosan együttműködnek a magyarországi német befektetések ösztönzése érdekében. Joó is megerősítette a DUIHK elnökének, Sávosnak a kijelentéseit. "Szükség van a párbeszédre, hiszen csak így ismerhetjük meg egymás álláspontját, és csak így találhatunk mindkét fél számára megfelelő megoldásokat az esetlegesen felmerülő problémákra." - mondta Joó. És még egyértelműbben fogalmazott: "Szükség van a párbeszédre azért is, mert a kiszámíthatatlanság évtizedét éljük. A globális gazdasági környezet olyan kihívások elé állított bennünket, amire mondhatjuk ezt, senki sem volt felkészülve."

Az évindító estünket tehát főleg a gazdasággal kapcsolatos közös pontok kiemelése jellemezte. Remélhetőleg ez a politikában is vezérelvvé válik.

Köszönjük éves partnereinknek és szponzorainknak az est támogatását: Aldi, Benu - Phoenix, Siemens Energy és Penny Market.

A DUIHK 2024. évi programja (PDF)


Program*

17.00    Regisztráció
18.00    Köszöntő

  • Sávos András, a DUIHK elnöke

18.10    Előadás

  • Joó István, vezérigazgató, HIPA

18.30    Előadás

  • Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára

18.50    Köszöntő

  • Barbara Zollmann, a DUIHK ügyvezető elnökségi tagja

19.00   büfévacsora a Kempinski Hotel Budapest konyhájából, networking, zenei program (Dj Mahogany)
22.00   a rendezvény várható vége

*A programváltozás jogát fenntartjuk.

Video

Köszönjük partnereinknek: