Az első villamostól az elektromos repülésig

A Siemens első magyarországi cégét 1887-ben jegyezték be, majd ez a vállalat adta többek között az országnak az első villamost, az első földalattit, az első rádióállomást és az első automata vezérlésű metrót is. Ma a Siemens szervesen beilleszkedik a magyar gazdaságba, és még mindig innovatív megoldásokat fejleszt.

A Siemens 1887. novemberében jegyeztette be a Körúti Villamos Vasúti Vállalat Siemens & Halske, Lindheim & Cie és Balázs Mór nevű céget, és kevesebb, mint egy héttel később már átadta a főváros első, a Nyugati pályaudvart az Oktogonnal összekötő villamos vonalát. 1896-ban a cég Budapesten építette meg a millenniumi földalattit a mai Vörösmarty tér és a Széchenyi Fürdő között, amely a kontinentális Európa első motorkocsis üzemű földalatti vasútja volt. A Siemens jelentős szerepet játszott és játszik a magyar vasútrendszer korszerűsítésében is, ideértve többek között a vasúti villamosítási és automatizálási projekteket.

Hazai értékteremtés

A közlekedés mellett a digitalizáció, az energiatermelés, az ipari automatizálás, az épülettechnológia, az egészségügy, valamint a szoftverfejlesztés területén is meghatározó szerepet töltött és tölt be a német gyökerű cég. A magyarországi vállalatcsoportban a Siemens Zrt. mellett a Siemens Healthcare Kft., a Siemens Mobility Kft., a Siemens Wind Power Kft., az evosoft Hungary Kft., a Mentor Graphics Kft., valamint a Valeo Siemens eAutomotive Kft. is tag. Idehaza alakította ki szintén leginnovatívabb szervezeti egysége, a Corporate Technology egyik részlegét. Az ebben az egységben tevékenykedő hazai szakemberek - németországi kollégáikkal szoros együttműködésben - elektromos hajtásrendszerek kifejlesztésére fókuszálnak. Ezen belül elsősorban a 100 kW-nál alacsonyabb típusra koncentrálnak, amilyen például a Magnus eFusiont, egy fejlett, kétüléses oktató műrepülőgépet is hajt.

A Siemens számára Magyarország fontos helyszín. A már említett tagokból álló vállalatcsoport 2010 óta gyakorlatilag megduplázta munkavállalóinak számát, amely ma mintegy 3.500 fő. A Siemens úttörő digitalizációs megoldásai hozzájárulnak az ország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez és élen járnak a negyedik ipari forradalom fejlesztései között.

A jövő szakembereinek nevelése

A gazdasági szerepvállalás mellett a Siemens az oktatás területén is folytat tevékenységet. A Németországban sikerrel működő szakemberképzés mintáját követve, 2012-ben Magyarországon is elindította a vállalat a hazai oktatási rendszerhez és piaci feltétekhez igazodó szakképzését. Ennek keretében 2017-ben már a hatodik évfolyam kezdte meg tanulmányait. Emellett az idén, a Siemens támogatásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, Magyarországon elsőként duális rendszerű műszaki mesterképzés is indulhatott.

„A Siemens immár 130 éve bizonyítja, hogy elkötelezett Magyarország mellett, és fejlesztéseivel értéket teremt partnerei és a magyar lakosság számára” - nyilatkozta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, és 2013 óta a DUIHK elnöke. „Többek között a jövő szakembereinek nevelésébe fektetünk be, ami miatt az elsők között indítottuk el a duális műszaki szakképzést, amelynek keretében az elmúlt évek során több száz diák szerzett versenyképes szaktudást a Siemens munkatársaitól, ami megalapozhatja sikeres szakmai pályafutásukat.”