Green Deal - Az Ön vállalata már felkészült?

A DUIHK június 16-i konferenciáról készült videofelvételek és az előadók prezentációi

A konferencia egyes témáihoz készült videók és előadások

Az EU Green Deal megállapodása és a DUIHK Green deal munkacsoportja

  • Elóadó:

Dr. Narbeshuber Thomas, ügyvezető, BASF Hungária Kft.

Videófelvétel: Bevezető

Dr. Thomas Narbeshuber prezentációja

Videófelvétel: Zárszó

 

1. téma: Tiszta energia

  • Elóadó:

Kiss Attila, elnök-vezérigazgató, E.ON Hungária Zrt.


Tiszta Energia

Az Európai zöld megállapodás (Green Deal) egyértelműen rögzíti, hogy az éghajlatváltozás és a környezet károsodása jelentette egzisztenciális veszély kezeléséhez Európának új növekedési stratégiára van szüksége. A klímasemlegesség elérésének és az Unió versenyképes, erőforrás-hatékony gazdasági átalakításának egyik kiemelt feltétele az energiaágazat dekarbonizációja és az energetikai szektor modernizációja. Mindez az E.ON csoport, Európa egyik legnagyobb energetikai vállalata számára is komoly feladatokat és felelősséget jelent.

Mit jelent a gyakorlatban a Green Deal az egyes stakeholderek számára? Milyen cselekvési pályát jelöl ki Magyarország számra? A hazai energiapiac egyik vezető szereplőjeként mi az E.ON csoport válasza ezen kihívásokra? Mit várnak tőlünk az ügyfeleink? Milyen új üzleti lehetőségeket kínál a szektor átalakulása?

Videófelvétel: 1. Téma - Tiszta energia

Kiss Attila prezentációja


Kiss Attila - szakmai életút

Kiss Attila 1999-ben, 26 évesen csatlakozott az E.ON Csoporthoz, és azóta számos vezetői posztot töltött be mind Magyarországon, mind Németországban. 2008 és 2009 között az E.ON Energie AG-nál Magyarországért felelős igazgatóként dolgozott. 2009-ben az E.ON Hungária Zrt. energiakontrolling és optimalizációs igazgatónak nevezték ki, majd 2011-től az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. ügyvezető igazgatói feladatokért volt felelős 3 évig. 2014-ben az E.ON Hungária csoport DSO vállalatok vezérigazgatója lett. Az E.ON Hungária Zrt. Igazgatóságának 2015 óta tagja. 2018. június 1-től az E.ON Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója, 2020. április 1-től Az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport igazgatóságának elnöke.


Best Practice példa

Zsolt Zentai

Head of Building Technology Planning
Audi Hungaria Zrt,

2. téma: Körforgásos gazdaság

  • Elóadó:

Prof. Reinhard Büchl, intézetvezető, INAS – Institut für angewandte Nachhaltigkeit


EU Green Deal – a körforgásos gazdaságra gyakorolt következmények

Az EU Green Deal nemzeti fenntarthatósági stratégiák kidolgozására kényszeríti az uniós államokat - köztük Magyarországot is!
Ezek a nemzeti stratégiák új és szigorúbb szabályozásokat eredményeznek majd - különösen a körforgásos gazdaságra vonatkozóan.

A körforgásos gazdaságot a fenntartható körforgásos gazdaság váltja fel, sokkal ambiciózusabb célokkal és holisztikusabb megközelítésekkel. Innovatív megoldásokra van szükség, amelyeket - a múltbeli tapasztalatok szerint - csak a piacgazdaságban versenyző magánvállalkozások tudnak kifejleszteni. Ez zavaró változásokat eredményezhet a termelésben, a kereskedelemben és a hulladékgazdálkodással, újrahasznosítással foglalkozó vállalatoknál.

Videófelvétel: 2. Téma - Körforgásos gazdaság

Prof. Reinhard Büchl prezentációja


Prof. Reinhard Büchl - szakmai életút

Prof. Ing. Reinhard Büchl igen sokrétű életútra tekint vissza a fenntarthatóság területén. 1947-ben született, és a müncheni Műszaki Egyetemen építőmérnöki tanulmányokat folytatott. 1973-ban átvette szülei építőipari és hulladékgazdálkodási vállalatát (kb. 15 alkalmazott), a Büchl Entsorgungswirtschaft GmbH-t, amelyet 2011-ben átadott gyermekeinek (kb. 500 alkalmazott Németországban és Magyarországon) 2017-ben megalapította az INAS Institute for Applied Sustainability-t Ingolstadtban, a Ingolstadti Műszaki Főiskola és a KU Eichstätt-Ingolstadt társintézményét, és egyidejűleg a Ingolstadti Műszaki Főiskola erőforrás-gazdálkodásért felelős tiszteletbeli professzora volt. Jelenleg az IHK München/Felső-Bajorország Környezetvédelmi Bizottságának tagja, a Föld Rendszerfenntartó Intézet (IESP) tagja és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tanácsadó testületének tagja. 2020 óta a Bajorországi Környezetvédelmi Klaszter tiszteletbeli szóvivője.


Best Practice példa:

Kristóf Teodóra

Government and Public Affairs Manager
BASF Hungária Kft.

Kristóf Teodóra prezentációja

3. téma: Fenntartható mezőgazdaság

  • Előadó:

Dr. Klatt Anja, Senior Manager Government Affairs, Crop Protection, BASF SE


A "Farmtól a villáig" stratégia - remény és lehetőség a fenntartható mezőgazdaság számára

Alig több mint egy évvel ezelőtt az Európai Bizottság a Zöld Megállapodás részeként bemutatta a mezőgazdaság átalakítására vonatkozó elképzelését. A "Farmtól a villáig" egy olyan stratégia, amely a mezőgazdaság szinte minden területét magában foglalja, az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át az élelmiszerek címkézéséig. A cél egy "igazságos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszer", amely modellértékű lesz az egész világ számára. A stratégia konkrét célokat tűz ki az EU élelmiszerrendszerének átalakítására, többek között a növényvédő szerek használatának és kockázatának 50%-os csökkentését, a műtrágyák használatának legalább 20%-os csökkentését és a mezőgazdasági területek 25%-os ökológiai gazdálkodását.

Videófelvétel: 3. Téma - Fenntartható mezőgazdaság

Dr. Anja Klatt prezentációja


Anja Klatt - szakmai életút

Anja Klatt 1967-ben született Bochumban, Németországban. A bochumi és a tübingeni egyetemeken, valamint az amerikai National Institute of Health-ben folytatott biológiai tanulmányok, majd a doktori fokozat megszerzése után a BASF-nél kezdte szakmai pályafutását a gyógyszeripari kutatásban. Ma már több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdasági ágazatban a kutatás, a PR és a politika területén.


Best Practice példa 1.:

Botond Mihály

Head of Registration, Crop Protection Central Europe
BASF Hungária Kft.

Botond Mihály prezentációja

 

Best Practice példa 2.:

Carsten Pilot

Head of project management
Penny Market Kft.

Carsten Pilot prezentációja

 

Best Practice példa 3.:

Jörg Bauer

elnök-vezérigazgató
Tungsram Operations Kft.

Jörg Bauer prezentációja

4. téma: Fenntartható finanszírozás, pénzügyi vonatkozások

  • Előadó:

Koncz Barbara, Partner, PricewaterhouseCoopers Kft.


Fenntartható finanszírozás, pénzügyi vonatkozások

Az előadás keretében ismertetjük a fenntartható finanszírozás jelentőségét és szabályozását, kitérve az ehhez kapcsolódó szervezetekre, várható és folyamatban lévő jogalkotási lépésekre,és ezek vállalatokra gyakorolt hatására.

- Mi az a taxonomy, azaz a fenntartható gazdasági tevékenységek osztályozási rendszere és mit jelent ez a vállalatoknak?

- Milyen jelentések lesznek kötelezőek és hogyan tud egy vállalat erre felkészülni?

Videófelvétel: 4. Téma - EU-Taxonómia

Koncz Barbara prezentációja


Koncz Barbara - szakmai életút

Koncz Barbara 2008-ban csatlakozott a PwC budapesti irodájának Adó- és jogi osztályához. A Közvetett adókkal foglalkozó csoport cégtársa, illetve az Állami támogatások csoport felelős vezetője. Mielőtt csatlakozott a PwC-hez, három éves gyakorlati tapasztalatot szerzett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol multinacionális vállalatok támogatási kérdéseivel foglalkozott.  A PwC-nél Barbara és csapata teljes körű állami támogatási és kutatás-fejlesztési tanácsadást nyújt ügyfeleinek, valamint kezeli hazai és külföldi, jellemzően multinacionális partnerei áfa-kérdéseit. Tagja a PwC regionális és hazai ESG munkacsoportjának, és koordinálja az adó és jogi osztály ESG-vel kapcsolatos tevékenységeit. 

Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Karán és a Széchenyi István Egyetem Gazdaságtudományi Karán végezte, továbbá adótanácsadói képesítéssel rendelkezik.


Best Practice példa

Alexander Fiedler

Sustainability Reporting, Analytics and Performance Management
BASF SE

Alexander Fiedler prezentációja

5. téma: Fenntartható mobilitás

  • Előadó:

Josef Schön, Unternehmensstrategie | Nachhaltigkeit AUDI AG

Videófelvétel: 5. Téma - Fenntartható mobilitás


Best Practice példa

Krasznay Gábor

Engineering Electronic Control Units,
Passive Safety and Driver assistance
Robert Bosch Kft.

Krasznay Gábor prezentációja

Szakmai háttér

Az Európai Unió Green Deal stratégiai megállapodását 2021-től kezdődően számos európai szintű jogalkotási javaslat fogja követi. Ez a téma különösen fontos annak figyelembevételével, hogy a Green Deal végrehajtása olyan szabályozásokhoz vezet, amelyek az ipar MINDEN ágazatát érintik. Az ipar képviselőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a Green Deal-t egy ambiciózus ipari stratégiával kombinálják, amely nemcsak biztosítja az európai ipar versenyképességét, hanem hosszú távon javítja is azt.

Ennek kapcsán 2021-ben a DUIHK, dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatójának vezetésével egy munkacsoportot hozott létre, melynek keretében a Green Deal releváns témái kerülnek terítékre és megvitatásra.

A konferencia a munkacsoport tagjainak közreműködésével kerül megrendezésre a Green Deal 5 különböző témakörében, melyekkel kapcsolatban a cégek az álláspontjaikat, valamint megoldási javaslatokat mutatnak be, lehetőséget adva a résztvevők felmerülő kérdéseinek megválaszolására is.