Tagi hírek

A német nyelv mint versenyelőny

10/04/2024

A "Wunderbar Fesztivál" - A német nyelv fesztiválja keretében tegnap bemutatták a "Német.Karrier.Siker - Német nyelvtudás és munkakultúra a magyarországi német nyelvű vállalatoknál" című kutatás eredményeit, majd ezt követően megvitatták a vállalatok képviselőivel.

Dr. Georg Trautnitz professzor, az Andrássy Egyetem professzora elmondta, hogy a tanulmányból, amely az ő vezetésével végzett felmérésen alapult, kiderült, hogy A német nyelv jelenléte a magyar gazdaságban csökkenő tendenciát mutat, mégis nagymértékben releváns marad.  

A felmérés a továbbképzés, a német nyelv fontossága és a munkakultúra témakörére fókuszált a megkérdezett vállalatoknál. Kiderült többek között, hogy a német nyelv különösen erősen jelen van a kiskereskedelmi szektorban, egyre kevesebb továbbképzést kínálnak német nyelvből, a német nyelvet továbbra is széles körben használják a felettesekkel és a vevőkkel való kapcsolattartásban, és érzékelhető a német és a magyar munkakultúra közötti kedvező kapcsolat.   

Az ezt követő, magyarországi székhelyű német vállalatok képviselőivel folytatott panelbeszélgetésen szintén a német nyelvtudás versenyképességét hangsúlyozták a magyar munkaerőpiacon. Ez egy fontos képzettségi összetevő, amely ajtókat nyithat a vezetői pozíciók felé, és szinergikusan hozzájárulhat a magyar munkaerőpiac hatékonyságához.

Tovább a képgalériára