Tagi hírek
Global News

Továbbra is Németország Magyarország első számú kereskedelmi partnere

04/03/2024

Németország 2023-ban is Magyarország messze legfontosabb kereskedelmi partnere maradt, sőt a német részesedés a magyar külkereskedelemben kis mértékben még növekedett is. Ez derül ki a KSH legfrissebb külkereskedelmi adataiból.

Magyar vállalatok 2023-ban összesen 39,2 milliárd euró értékben exportáltak árukat Németországba, 3,4 milliárddal, illetve 9,4 százalékkal többet, mint az előző évben. A német vevők aránya a teljes magyar exportban így 26,3%-ra emelkedett (a 2022-es 25,1% után). A Németországba irányuló magyar export tíz év alatt csaknem megduplázódott.

Bár a Németországból származó magyar import a gyenge kereslet miatt kissé csökkent, 31,7 milliárd euróra (-1%), mivel a teljes magyar behozatal ennél nagyobb mértékben (-7,7%) esett vissza, a német részesedés 21,1%-ról 22,6%-ra emelkedett.

A külkereskedelem egyenlege, azaz az export és az import különbözete az előző évhez képest megduplázódott, 7,5 milliárd euróra emelkedett a magyar többlet. A német statisztikai hivatal, a destatis szerint ezzel Magyarország a nyolcadik legnagyobb exporttöbbletet realizálta Németország kereskedelmi partnerei közül világszerte.

Egyéb fontos kereskedelmi partnerek

Magyarország exportpiacai között Olaszország és Románia állnak a második és harmadik helyen. A Németországot követő öt ország azonban még együttesen is kevesebb árut vásárolt Magyarországtól (kb. 37 milliárd euró), mint Németország egyedül (39 milliárd euró).

Az import tekintetében Németország után Kína és Ausztria a legfontosabbak eladó országok. Magyarország azonban 2023-ban jelentősen kevesebbet importált ezekből az országokból, mint az előző évben (-9%, illetve -24%). Ezzel szemben a Dél-Koreából származó behozatal jelentősen nőtt (+30%), így ez az ország Magyarország ötödik legnagyobb importpartnerévé vált. Az Oroszországból származó behozatal a gáz és olajárak csökkenésének következtében 38%-kal nőtt.

* * *

A német-magyar gazdasági kapcsolatokra vonatkozó részletes adatokat és statisztikákat weboldalunkon az Infótár rovatban a "Gazdasági adatok" menüpont alatt találnak.