Tagi hírek

DIHK-Konjunktúrafelmérés: Minden második vállalat a gazdasági keretfeltételeket nevezi meg kockázatként

31/10/2023

A németországi vállalatok több mint fele jelenleg a gazdaságpolitikát tartja saját fejlődése szempontjából problémának. Ez derül ki a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) 2023-as őszi gazdasági felméréséből.

"A gazdaságpolitikai keretfeltételeket 51 százalékuk üzleti kockázatnak tekinti. Különösen riasztó, hogy ezt az értéket először mértük az iparban is" - mondta Martin Wansleben, a DIHK ügyvezető igazgatója a felmérés bemutatásakor, amely szinte minden ágazatból és régióból 24 ezer vállalat visszajelzésén alapul.

A felmérés szerint a vállalatok mindössze 13 százaléka számít arra, hogy a következő tizenkét hónapban javulni fog az üzleti helyzetük, míg több mint egyharmaduk (35 százalék) romlással számol.

"Egyelőre nem látjuk a fellendülés jeleit - éppen ellenkezőleg: a vállalatok mind az ehhez fontos beruházási terveiket, mind a foglalkoztatási szándékaikat lefelé korrigálták - mindkettőt a negatív tartományba" - mondta Wansleben. "Tekintettel erre az összességében borús kilátásra, arra számítunk, hogy a gazdasági teljesítmény az idén 0,5 százalékkal csökken. Jövőre is csak stagnálásra számítunk egy fekete nullával." A rossz gazdasági feltételek mellett strukturális és állandó kihívások is vannak: jelentős geopolitikai kockázatok, demográfiai változások, technológiai átalakulások, éghajlatváltozás és energiapolitika.

Tovább a teljes jelentéshez (németül és angolul)