DUIHK/Halász
Haus der Deutsch-Ungarischen Wirtschaft - Német-Magyar Gazdaság Háza
Rendezvény
Partnerrendezvény
Ipari digitalizáció napja - Fraunhofer Intézetek előadásában
Helyszín
Haus der Deutsch-Ungarischen Wirtschaft - Német-Magyar Gazdaság Háza
Lövőház u. 30.
1024
Budapest
Ungarn
Ort auf der Karte zeigen
Rendezvény nyelve
német/magyar szinkrontolmácsolással
a DUIHK tagjai, valamint a Netzwerk Digital partnerei és támogatói számára ingyenes (regisztráció szükséges).
Rendezvény kezdete
22-09-2022 · 09:00
Rendezvény vége
22-09-2022 · 13:00
Szervező

A DUIHK, a Netzwerk Digital és az EPIC Innolabs szervezésében, a Fraunhofer Institutes támogatásával szeptember 22-én a Német-Magyar Gazdaság Házában „Digitalizáció az iparban“ címmel konferencia került megrendezésre.

A témához szorosan kapcsolódó előadásokat a Fraunhofer Institutes bécsi, berlini, stuttgarti és aacheni szakértői tartották.

A DUIHK és a Netzwerk Digital nevében Dirk Wölfer kommunikációs igazgató köszöntötte az előadókat és az érdeklődőket. Kiemelte, hogy a közreműködő intézmények már 2003 óta rendkívül eredményesen és sokrétűen működnek együtt, aminek eredménye többek között ez a konferencia is. A Netzwerk Digital számára rendkívül fontos, hogy megfelelő bemutatkozási platformot tud kínálni kutató cégeknek összekötve őket a gazdasági szereplőkkel mint potenciális felhasználókkal. Továbbá, hogy tevékenysége során rá tud mutatni a digitalizáció gazdaságpolitikai keretrendszerére, valamint az elengedhetetlen képzési hátterére.

Monostori László igazgató a SZTAKI részéről rendkívülinek tartja azt a munkát és eredményeket, amelyeket a Fraunhofer IPA-val közösen tudnak felmutatni az eltelt két évtized alatt évről évre visszatérően. Külön megtisztelő számukra, hogy a német társaság egyenrangú partnerként kezeli a magyar kutatókat a közös pályázatok és projektek során, amit egyértelműen bizonyít, hogy az elnyert mintegy 23 millió euróból 60%-40% a részesedési arány a német és a magyar partnerek között.

A 20 éves együttműködést november közepén egy kétnapos eseménysorozattal ünnepli a Fraunhofer Társaság és a SZTAKI, amelyen dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter is részt vesz.

Az osztrák és német szakemberek előadásait hallgatva egyértelmű, hogy a legnagyobb kihívást az iparban a digitalizáció és a fenntarthatóság összekapcsolása jelenti. Ma még ezek két, egymástól elkülönülő célként jelennek meg, de integrációjuk nélkül a jövő elképzelhetetlen. A digitalizációnak fenntarthatónak kell lennie.

Az érdeklődők külön megismerkedhettek a Fraunhofer Austria szervezetével és az egyes irodái által menedzselt legfőbb tematikákkal. Bepillantást nyerhettek szolgáltatásaikba, amelyek egy-egy ipari környezetben előforduló problemára nyújtanak megoldást a nagyvállalatok számára ugyanúgy, mint a kkv-szektornak.

Vannak olyan fejlesztési területeik is, amelyek kifejezetten kisebb vállalkozások számára nyújtanak hosszútávú megoldást, pl. termeléstervezési – és irányítási rendszereikkel. Ezek Open Source megoldások, amelyek szolgáltatás-palettája az egyszerűbb megoldásoktól egészen a dinamikus termelés-optimalizálásig terjedhet. Ezek optimalizált folyamatokat, dinamikus paramétereket, s ezáltal hatékonyabb tervezést, szervezést és irányítást eredményeznek.

Nagyon érdekes kérdés, hogy nagyvállalati környezetben hogyan lehet karbantartásnélküli gyárat létrehozni. Mi mindennek kell változnia a mai felfogásban és gyakorlatban ahhoz, hogy ez gazdaságosan valósuljon meg bevonva a munkaerő- és az adatmenedzsmentet is. A társaság erre is tud releváns választ adni szolgáltatásai által.

A Fraunhofer Competence Center Knowledge Management (CCKM) rendszere mind kkv-k, mind nagyvállalatok számára nyújt megoldást a cégen belül meglévő szellemi tőke felmérésére, elemzésére, valamint az üzleti célok és sikerek érdekében szükséges változtatásaira is.

Az előadó intézetek:

Program:

08:30-tól regisztráció

09:00: köszöntő, Dirk Wölfer, DUIHK

09:05: bevezető előadás – Kádár Botond, EPIC InnoLabs Kft.

09:15: Előadások: Franuhofer Intézetek képviselői

11:00: kávészünet

11:15: Előadások folytatása

12:45: Kérdések válaszok

13:00: Fingerfood és lehetőség networkingre