DUIHK
Haus der Deutsch-Ungarischen Wirtschaft - Német-Magyar Gazdaság Háza
Gazdaság
Rendezvény
A DUIHK őszi felmérésének eredményeinek bemutatása
Helyszín
Haus der Deutsch-Ungarischen Wirtschaft - Német-Magyar Gazdaság Háza
Lövőház u. 30.
1024
Budapest
Ungarn
Ort auf der Karte zeigen
Rendezvény nyelve
magyar
Rendezvény kezdete
15-11-2023 · 10:00
Rendezvény vége
15-11-2023 · 12:00

Kihívások egész sora árnyalja a német vállalatok hangulatát

Az általánosan gyenge gazdasági helyzet negatívan hat a magyarországi német vállalatok üzleti hangulatára is. Ez derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legfrissebb felméréséből, amelyet szerdán ismertettek.  

Az eredmények ismertetésekor Sávos András, a DUIHK elnöke hangsúlyozta, hogy a gazdaság jelenleg egyszerre több kihívással néz szembe – mind Magyarországon, mind Németországban és más országokban. Figyelmeztetett: párhuzamosan fellépő kihívásokra a jövőben is számíthatunk, hiú ábránd lenne azt feltételezni, hogy egyszer visszatérhetünk egy válságmentes, nyugodt pályára. Ráadásul hatalmas szerkezeti változások mennek végbe, amelyek gyökeresen át fogják alakítani a gazdaságot: például a klímavédelem jegyében foganatosított energiaügyi transzformáció vagy a mesterséges intelligencia térhódítása, amelyek szinte minden vállalat tevékenységére masszív hatással lesznek. Különösen a középvállalkozások állnak nehéz döntések előtt, hiszen ezek a változások azt eredményezik, hogy sok meglévő üzleti modell már nem működik, vagy alapvetően át kell alakítani, ugyanakkor új lehetőségek is adódnak - mondta a Kamara elnöke. 

A DUIHK 1994 óta végez éves vállalati felméréseket. A mostani felmérésben összesen 209 vállalat számolt be a gazdasági helyzetről és saját üzleti fejlődéséről, de ezentúl az üzleti kockázatokról, a munkaerő-piaci kérdésekről, az inflációról és a beruházási döntések kritériumairól is.

Összességében a felmérés azt mutatja, hogy az általános gazdasági helyzetet és a vállalat saját üzleti fejlődését sokkal óvatosabban ítélik meg, mint a legutóbbi, tavaszi felmérésünkben, néhány mutató sokéves melypontra esett. Ez kedvezőtlenül érinti a foglalkoztatási és a beruházási terveket is. A legfontosabb üzleti kockázatok rangsorában szintén jelentős változások történtek.

Nagyon visszafogott kilátások

Dirk Wölfer, a Kamara kommunikációs vezetője, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a felmérésben minden második vállalkozás az általános gazdasági helyzet további romlására számít, és csak 12 százalékuk vár javulást. Saját üzleti helyzetét a résztvevők döntő többsége jónak vagy legalább kielégítőnek minősíti (42, illetve 47 százalék), és csak minden tizedik vállalat véli rossznak. Saját üzleti várakozásaik azonban jelentősen gyengültek: a válaszadóknak mindössze 18%-a számít javulásra, míg 34%-uk romló üzletmenettől tart. A pozitív és negatív válaszok -17 százalékpontos egyenlege utoljára a 2009-es pénzügyi válság idején volt ilyen alacsony. 

A visszafogott üzleti várakozások negatívan tükröződnek a beruházási és foglalkoztatási tervekben is. Tíz év óta először fordul elő, hogy több vállalat szándékozik csökkenteni beruházási kiadásait (37%), mint növelni (25%). A foglalkoztatási tervek tekintetében az arány majdnem kiegyensúlyozott (18%-os létszámnövekedés a 21%-os létszámcsökkentéssel szemben) - azonban ez is szokatlanul gyenge adat az elmúlt évekhez képest.

Némileg enyhül a bérnyomás és a szakképzett munkaerő hiánya

A munkaerőpiacra vonatkozó kérdések hagyományosan kiemelt szerepet játszanak a DUIHK felméréseiben, mivel kulcsszerepet játszanak a vállalatok versenyképességében. Mind a munkaerőköltségek, mind a szakképzett munkaerő hiánya tekintetében a válaszok a visszafogott üzleti kilátásokat tükrözik: tavasszal a vállalatok átlagosan 14,5 százalékos béremelkedésre kalkuláltak a következő tizenkét hónapban, ez az érték az őszi felmérésben 10 százalékra mérséklődött. Ez egyrészt a csökkenő munkaerőkereslettel, másrészt az infláció lassulásával magyarázható.

A munkaerőhiányt ugyan ismét a legfontosabb üzleti kockázatnak tekintik, intenzitása azonban némileg gyengült a tavaszi adathoz képest. A legerősebb hiány a termelésben a fizikai dolgozóknál, az informatikusoknál, valamint kutatás-fejlesztési szakembereknél mutatkozik. 

A szakképzett munkaerő és a piacra jutás fontos kritériumok a beruházási döntésekben

Elemzésében a DUIHK felmérte azt is, hogy mely tényezők játszanak meghatározó szerepet a vállalatok számára a magyarországi befektetési döntések meghozatalakor. A leggyakrabban a szakképzett munkaerő elérhetőségét említették (33%, az iparban közel 50%), de fontos szerepet játszik a piaci volumen ill. a piacfeltárás, az ipari vállalatok esetén pedig a beruházási ösztönzők és a költségelőnyök is fontos szerepet játszanak a döntésekben.


LETÖLTÉS

DUIHK Konjunkúrafelmérés 2023. ősz

Sajtóközlemény

A Budapester Zeitung cikke a Konjunktúrafelmérésről

Globális felmérés: AHK World Business Outlook

Szeptemberben világszerte 3600 vállalat vett részt a Külföldi Német Kereskedelmi Kamarák által több mint 50 országban végzett hasonló felmérésben. Az AHK World Business Outlook tartalmazza az eredményeket.

AHK World Business Outlook 2023. ősz (német)

AHK World Business Outlook 2023. ősz (angol)