Elkezdődött az 1. Junior Energiagazda képzés

A Német Magyar Tudásközpont 2018. szeptember 27-én rendezte meg a Young Energy Europe nemzetközi projekt első Energy Scouts képzés workshopját. Boros-Huber Mária, a Német Magyar Tudásközpont ügyvezetője megnyitóbeszédében kb. 30 résztvevő előtt hangsúlyozta a képzési program nemzetközi aspektusát, amelyet az Európai Unió további három tagállamában, a németországi Környezet-, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium támogatási kezdeményezése, az Európai Klímavédelmi Iniciatíva támogatásával egy időben visznek véghez.

Lengyel Bálint, a Young Energy Europe projektkoordinátora előadásában elmondta, hogy a Young Energy Europe átfogó célja „háromszoros haszon” elérése volt. Míg a résztvevők megszerzik a számukra szükséges kompetenciákat, a vállalatok energiahatékonysági projektek keretében költségmegtakarítást érnek el. Legfőbb céljuk a vállalati folyamatok energia-, és erőforrás-hatékonyságának növelése, ezáltal hozzájárulva az éves CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

Grónay Andrea az Aquaprofit Zrt.-től, illetve Köteles Géza, Aarhus Pro Bt., klímaváltozással, klímavédelemmel, klímapolitikával, valamint energiatechnikai alapokkal összefüggésben tartottak vitákban gazdag előadásokat. Grónay többek között az extrém időjárási viszonyok iparra, illetve emberi szervezetre gyakorolt hatásairól beszélt, Köteles pedig az interaktív workshop keretében a vállalati energetika alapjaira, valamint a villanyszámlák leolvasására és elemzésére fókuszált.

Az idei Junior Energiagazda képzés résztvevői 2018. október 17-én a 2. workshop keretében élénk eszmecserét folytatnak majd, amely hozzájárul fiatal világítás és a sűrített levegő technológia szakemberek képzéséhez.