Energiahatékonyság és sűrített levegő - workshop a Schott Hungary Kft-nél

  • © DUWZ
  • © DUWZ
  • © DUWZ

Különösen a feldolgozóiparban használt sűrített levegő rendszerek lehetnek rosszak vagy nem megfelelően karbantartottak, igazi  "energia-zabálókká” válhatnak. A Német-Magyar Tudásközpont 2019. május 16-án közel 20 résztvevővel szervezett a Schott Hungary Kft.-nél egy egynapos, interaktív energiahatékonysági workshopot a sűrített levegős rendszerek energia optimalizálásához. Schott Hungary Kft.-nak a székhelye Lukácsházán található, gyógyszer ipari üvegcsomagolására specializálódtak és 26.000 m2-en évente 1,7 milliárd ampullákat és üvegeket állítanak elő különböző formákban.

Alapelemek és gyakorlati alkalmazás

A fizikai alapelemek mellett, a kompresszor típusok és sűrített levegős rendszernek az megfelelő felépítése állnak mindenekelőtt az energiahatékonyság optimalizálásnak a középpontjában. A résztvevők elmélyítették az elméleti tudásukat egy céglátogatás kereteiben, kipróbálhatták a sűrített levegős rendszert, méréseket végeztek és az optimalizáláshoz. Továbbá számos külső vendég is képviselte magát.

Junior Energiagazdától a szakemberig

Az előadók egyike, Rege András, sikeresen elvégezte az első Junior Energiagazda képzést. Utóbbi évben kicserélt két kompresszort és végrehajtott egy széleskörű rendszer optimalizálást. Frekvenciaátalakító irányítja csak a kompresszorokat, biztosítja a termelést egy optimális, igénynek megfelelő sűrített levegőellátással és kevesebb energiát használ fel. Az új rendszer kompozíciónak köszönhetően évente 402.637 kWh áramot spórolhatnak, ami nagyjából 31.754 € megtakarítást jelenthet és ugyanakkor a CO2 kibocsátás 102,7 tonnára csökkenhet. A projekt beruházási költsége nagyjából 28.555 €-ra várható, amely nagyjából 11 hónap alatt térülhet meg.