Két nyertes csapat - vállalati mobilitás és sűrített levegős projektek a dobogón

  • © DUIHK
  • © DUIHK
  • © DUIHK

2019. december 12-én 33 Junior Energiagazda találkozott a Német-Magyar Gazdaság Házában, hogy bemutassák projektjeiket, tanulhassanak egymástól, valamint meggyőzzék a szakmai vizsgabizottságot hatékonysági intézkedéseik gyakorlati hasznáról, bevezetésük szükségességéről. 9 vállalat 11 projektje közül kellett kiválasztani a legjobbakat, amely Dr. Magyar Zoltán vezetőoktatónak és zsűri többi tagjának Baráth Géza – Energiahatékonysági szakértő, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, Nagy János – elnök, Világítástechnikai Társaság nehéz feladatot jelentett.

Végül a dm Kft. kreatív és egyben innovatív megközelítése nyert, amely a cég vállalati mobilitásának hatékonyságnövelését támogatja számos intézkedéssel. A Junior Energiagazdák a céges flotta fogyasztásának csökkentése érdekében a gumiabroncsok alacsonyabb ellenállásúra cserélik, és azok levegőnyomását rendszeresen ellenőrzik, valamint autóvezetői tréningeket biztosítanak a gépjárműveket vezető munkatársak számára. Összességében kiszámították, hogy energiahatékonysági projektjük 31 tonna CO2 és 12 000 liter üzemanyag megtakarítását eredményezi, amely egyenlő az éves fogyasztásuk a 8%-ával.

Különdíjat nyert a DELTAPLAST Kft. egy PDCA elemzéshez kötődő sűrített levegős projekttel. A frissen végzett Junior Energiagazdák rendszerüket átfogóan ellenőrizték. Ennek során megszüntették a szivárgásokat, valamint elemezték a kompresszorokat és a sűrített levegős fúvópisztolyokat. Az elsődleges és másodlagos kompresszorok egymással történő cseréjével évente 105 MWh villamosenergia-megtakarítást érnek el. A fúvópisztolyokat szintén kicserélik és frekvenciaváltót telepítenek. A jövőben a sűrített levegőből származó hulladékhőt melegvízhez is felhasználják, így a CO2-kibocsátás évente 25 tonnával csökken.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója, Gabriel A. Brennauer mintegy 60 meghívott vendég előtt méltatta a fiatal generáció elkötelezettségét a vállalati energiahatékonyság és klímavédelem iránt, majd ezt követően átadta a résztvevőknek a képzés sikeres elvégzését igazoló magyar és angol nyelvű tanúsítványokat.