Fűtéskorszerűsítés az FGSZ Zrt. gázátadó állomásainál

A 3. Junior Energiagazda képzésen 13 vállalat 39 fiatal szakembere vesz részt. A 2-5 fős csoportok feladata egy energiahatékonysági projekt kidolgozása saját vállalatuk számára. A leendő Junior Energiagazdák az elméleti interaktív workshopokat követően fogyasztási adatokat mérnek, összesítenek, projektcélokat tűznek ki, valamint feletteseikkel a projektek megvalósításáról egyeztetnek. Az idei képzés során a következő témakörökből választhattak: világítástechnika, sűrített levegő, munkatársak érzékenyítése, vállalati mobilitás.

A FGSZ Földgázszállító Zrt. négy munkatársával képviselteti magát a Junior Energiagazda képzésen. A vállalat fő feladata a Magyarország területét behálózó közel 6000 km hosszúságú nagynyomású földgázszállító vezetékrendszer üzemeltetése. A gázszolgáltató társaságok, erőművek és a nagyipari fogyasztók országosan 400 db gázátadó állomáson keresztül kapják a szükséges mennyiségű és minőségű földgázt. Ezek jellemzően a távvezetéki hálózatnál alacsonyabb nyomású rendszerek, ezért a gázátadó állomáson a földgáz nyomását megfelelő szintre le kell csökkenteni. A nyomáscsökkentés során a gáz hőmérséklete is csökken, amelyet fűtéssel kompenzálni kell a fogyasztói rendszer és a műszaki berendezések védelme érdekében. A fűtést gáztüzelésű kazánok szolgáltatják, a fogyasztók felé kiadott gáz hőmérséklete alapján szabályozva a bevitt hőteljesítményt.

A csapat energiahatékonysági projektje a vállalat egyik jelentős energiafelhasználású gázátadó állomásának, a Veszprém I állomás fűtésrendszerének a korszerűsítésére irányul. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy a jelenlegi fűtésrendszer nem képes a kimenő gázhőmérséklet pontos szabályzására, ezért gyakran a gáz túlfűtése válik szükségessé a fogyasztói rendszer védelme érdekében. A fiatal szakemberek számításai alapján jelentős hatékonyság növekedés lenne elérhető korszerű vezérlés beépítésével, amellyel a mindenkori hőigények sokkal precízebb követése lehetséges, ezáltal nem csak a túlfűtés miatti veszteség, hanem a szivattyúk villamosenergia-felhasználása is jelentősen csökkenthető. Ezen felül további megtakarítás realizálható a fűtésrendszer átfogó felújításával, korszerű kondenzációs kazánok beépítésével, amely külön opcióként kerül megvizsgálásra.

A Junior Energiagazdák további célja, hogy a vállalat jelenleg is futó gázátadó rekonstrukciós projektjében – melynek elsődleges célja az ellátásbiztonság növelése – nagyobb érvényt tudjanak szerezni az energiahatékonysági szempontoknak is, és ezáltal a fenti intézkedéseket a későbbiekben kiterjesszék az FGSZ Zrt. további állomásaira. Első számítások alapján évente összesen 3 millió forintot, valamint 450MWh elektromos energiát tudnák megtakarítani. A kezdeményezés várhatóan 3 alatt térül meg.