DUIHK/Pelsőczy
Top Event
Top
Magyar Zene Háza
Rendezvény
A DUIHK Évnyitó Estje
Helyszín
Magyar Zene Háza
Olof Palme sétány 3.
1146
Budapest
Magyarország
Ort auf der Karte zeigen
Rendezvény nyelve
német. magyar
DUIHK tagoknak: 26.900 HUF + Áfa / fő
Nem tagoknak: 42.900 HUF + Áfa / fő
Rendezvény kezdete
26-01-2023 · 18:00
Rendezvény vége
26-01-2023 · 22:00
30 éves a DUIHK

Kitekintés a DUIHK tevékenységére a 30. jubileum évében

Növekedési kilátások, energetikai kérdések és a vállalatoknak szóló konkrét szolgáltatási ajánlatok álltak a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara évnyitó rendezvényének középpontjában múlt csütörtökön. A Magyar Zene Házában tartott rendezvény nyitotta meg a Kamara jubileumi programját is, amely 2023-ban ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját.

A nyilvános programot megelőzően Sávos András, a DUIHK elnöke és Barbara Zollmann ügyvezető igazgató megbeszélést folytatott Lantos Csaba energiaügyi miniszterrel a magyar energiapolitika kérdéseiről, különös tekintettel a vállalatok versenyképességére.

Sávos András a 200 vendéghez intézett beszédében emlékeztetett arra, hogy az 1993-as 35 alapító tagból mára 925 tagot számláló erős közösség lett, amely az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárult a kétoldalú kapcsolatok sikeres fejlődéséhez. A Kamara becslése szerint a kétoldalú árucsere tavaly mintegy 66 milliárd eurót ért el – ez mintegy tíz százalékkal több, mint 2021-ben, és jelentős mértékben, 15-ször több, mint a Kamara alapításának évében.

Sávos a gazdaság jelenlegi legnagyobb kihívásaként az energia témáját nevezte meg, amely az est többi előadóját is foglalkoztatta - mindenekelőtt természetesen az új magyar ipari minisztert, Lantos Csabát, aki még csak néhány hete van hivatalában.

A Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy az energia kérdése a német és a magyar vállalatok hosszú távú versenyképességének egyik meghatározó tényezője. "Nemcsak az energiaköltségekről van szó, hanem az ellátás biztonságáról is. Ez utóbbi kulcsfontosságú az ország energetikai szuverenitása szempontjából, továbbá közös európai és nemzeti érdekünk is" - mondta Sávos.

A DUIHK elnöke szerint azonban nem az energia az egyetlen kockázat a vállalatok számára. A már korábban is tapasztalt feszültségek sem enyhültek – sőt: a nemzetközi szállítási láncok sebezhetősége tovább nőtt, a szakemberhiány továbbra is akadályt jelent, és a klímaváltozás elleni intézkedések plusz-terheket rónak a vállalatokra.     

Ezért különösen fontos, hogy a gazdasági szereplők kiszámítható, stabil és növekedésbarát gazdaságpolitikai és szabályozási környezetre támaszkodhassanak - figyelmeztetett Sávos. A DUIHK üdvözli a kormány által most bejelentett 700 milliárd forintos " újraiparosítási hitelprogramot", amely növekvő költségek és magas kamatok idején segítheti a hazai vállalatok beruházási aktivitásának serkentését.

A DUIHK elnöke a Magyarországnak nyújtott európai uniós támogatások kényes kérdésével kapcsolatban elmondta, hogy a Kamara minden olyan lépést támogat, amely elősegíti a megállapodást az EU-val, és amely biztosítja e források transzparens, rendeltetésszerű felhasználását. "Meggyőződésünk, hogy bármilyen különböző módon is gondolkodunk a világról, a világ eseményeiről, közös törekvésünk, érdekünk, hogy az európai gazdaság, benne Magyarországgal és Németországgal, hosszú távon versenyképes maradjon, méghozzá úgy, hogy a gazdasági prosperitás eredményei az egész társadalomnak elérhetőek legyenek, közös európai értékeink megtartása mellett."

Lantos Csaba, az új magyar energiaügyi miniszter a DUIHK alapításának 30. évfordulója alkalmából méltatta a német vállalatok a magyar gazdaságban az elmúlt évtizedekben betöltött fontos szerepét. "Útitársaink voltak ők. Ezek a cégek, az itt dolgozó vezetők és szakemberek a bizalmukkal, a javaslataikkal, tapasztalataik megosztásával és az általuk támasztott követelményekkel is hozzájárultak a magyar gazdaság fejlődéséhez és megerősödéséhez, amit ezúton is köszönünk" - mondta. "A Magyarországon működő német vállalatok ma már nemcsak egyszerűen termelnek, vagy éppen szolgáltatnak, hanem részévé váltak a magyar gazdaságnak, Magyarországnak." A DUIHK elnökéhez hasonlóan Lantos is kijelentette, hogy mindkét ország egyformán érdekelt az európai gazdaság versenyképességének megerősítésében, és hogy a gazdaságpolitikai szándékok meglehetősen hasonlóak.

Lantos természetesen részletesebben foglalkozott az energia témájával is. A jelenlegi válságban Magyarország energiaszámlája 7-ről 17 milliárd euróra emelkedett, ez majdnem 10 százaléka az ország GDP-jének. "Az olcsó energia korszaka véget ért" - mondta, de rögtön hozzátette: "Az Európai Unió a háborús helyzetre adott - szerintünk hibás - válaszlépései bizonytalanná tették az energiaellátást, és kiugró mértékű energia-áremelkedést hoztak". Az energiapiac teljesen megváltozott: " A kérdés nem csak az, hogy mennyiért jutunk hozzá az energiahordozókhoz, hanem az is, hogy van-e egyáltalán belőlük elegendő " - mondta.

Ez Magyarország számára alapvető fontosságú, hiszen az ország primerenergia-fogyasztásának háromnegyedét importálni kell, ezért az energiaszuverenitás stratégiai kérdés.

Lantos megerősítette, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja az atomenergiát. A meglévő paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása mellett kulcskérdés Paks II. megépítése is, hogy a hazai alap villamosenergia klímasemleges módon legyen előállítható.

A napenergia felhasználása terén az elmúlt években már hatalmas előrelépés történt: 2022-ben a telepített naperőművek kapacitása már az ország villamosenergia-szükségletének kétharmadát fedezte, mikor süt a nap. A szélenergia felhasználása és a hálózati infrastruktúra terén azonban még mindig van felzárkózási szükséglet. Ezért hamarosan jelentősen liberalizálják a szélerőművekre vonatkozó szabályozást, és Lantos szerint a jelenlegi uniós finanszírozási időszakban ötször annyi beruházás áramlik az infrastruktúrába. Ennek fő forrását az uniós támogatások jelentenék - amivel Lantos lényegében visszautalt Sávos DUIHK-elnök kijelentéseire.

A DUIHK évnyitó rendezvényén Lothar Meenen, a Deutsche Bank többek között az európai és brazil vállalati ügyfélkörért felelős szakértője a gazdasági helyzetről adott globális áttekintést. Kitért az olyan kockázatokra is, mint az energia és a globális függőségek, de összességében meglepően bizakodó volt. Mindazonáltal figyelmeztetett: "A válságok megmaradnak". Elmondta, hogy például nemcsak az energia területén vannak függőségek, hanem a ma oly fontos nyersanyagok, például a ritkaföldfémek terén is. Meenen szerint itt Kína az egyik legfontosabb beszállító. Általánosságban a vállalatoknak fel kell készülniük arra, hogy a Kínával való együttműködés nehezebbé válik, mivel az ottani népesség csökkenése lassítani fogja a jólét további növekedését. Figyelmeztetett: "Nagyon lényeges, hogy a befektetések során körültekintően járjunk el, hogy előre nem látható helyzetekben is rugalmasan tudjunk reagálni.

Barbara Zollmann, a DUIHK ügyvezető igazgatója zárásképpen áttekintést adott a Kamara terveiről a jubileumi évre. A DUIHK a "klasszikus" szolgáltatások mellett, amelyek a piacra lépéshez nyújtott tanácsadástól a képzési ajánlatokon át az olyan stratégiai témákig terjednek, mint a fenntarthatóság és a digitalizáció, 2023-ban közös projekteket is megvalósít a Budapesti Német Iskolával és a Goethe-Intézettel, de például a Budapesti Értéktőzsdével is az ESG területén. A Kamara Németországban is fokozottan mutatja be Magyarországot, mint üzleti és befektetési helyszínt, többek között egy üzleti fórummal, amely a miniszterelnök és több magyar miniszter sikeres tavaly októberi berlini rendezvényét követően kerül megrendezésre.

Program:

17.30    Regisztráció
18.00    Moderátor: Dirk Wölfer
18:05    Köszöntő

  • Sávos András, a DUIHK elnöke, Vice President and Head of Digitalization and Process Optimization, Knorr-Bremse AG

18.20    Köszöntő:

  • Barbara Zollmann, a DUIHK ügyvezető elnökségi tagja

18.30    Előadás:

  • Lantos Csaba, Energiaügyi miniszter

18.50    Előadás:

  • Lothar Meenen, Deutsche Bank, Head of Corporate Bank Coverage Europe and Brasil, EMEA Head for Non-Bank Financial Institutions

19.10    Felszolgált vacsora
22.00    A rendezvény várható befejezése

A zenei aláfestésről a Gáspár Károly trió gondoskodott.

Speaker

Lantos Csaba

energiaügyi miniszter
Lantos 2023.1.1 óta energiaügyi miniszter. Korábban különböző magyarországi bankoknál töltött be vezető pozíciókat, többek között a Budapest Banknál, a Creditanstalt CA-IB-nél és az OTP Bank Nyrt-nél. Később saját befektetési cégét, a Lantos Vagyonkezelő Zrt-t vezette. 1986-ban a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett gazdaságszociológiai diplomát.

Lothar Meenen

Deutsche Bank, Head of Corporate Bank Coverage Europe and Brasil, EMEA Head for Non-Bank Financial Institutions

Köszönjük prémium szponzorainknak:

Partner-szponzoraink: