DUIHK/Csanád Kiss
Kempinski Hotel Corvinus
Gazdaság
Rendezvény
A DUIHK Konjunktúrafóruma
Helyszín
Kempinski Hotel Corvinus
Erzsébet tér 7-8.
1051
Budapest
Magyarország
Ort auf der Karte zeigen
Rendezvény nyelve
német és magyar szinkrontolmácsolással
22.900 HUF + Áfa/fő, tartalmazza a reggelit is
Rendezvény kezdete
05-12-2023 · 08:00
Rendezvény vége
05-12-2023 · 11:00

Növekedési kilátások: Vegyes előrejelzések a DUIHK Konjunktúrafórumán

2024 a gazdasági fellendülés éve lesz Radovan Jelasity, az Erste Bank Hungary igazgatóságának elnöke, a Magyar Bankszövetség elnöke és Szőcs Gábor, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára szerint. Erről mindketten a DUIHK idei Konjunktúrafórumán beszéltek. Dr. Klaus Günter Deutsch, a Német Iparszövetség (BDI) kutatási, gazdaság- és iparpolitikai igazgatója Berlinből beszélt a gazdasági helyzetről, valamint Németország és Európa kilátásairól.

Markus Hilken, a DUIHK alelnöke, az SAP Magyarország ügyvezető igazgatója hozzászólásában megjegyezte, hogy az elmúlt négy év valószínűleg az elmúlt évtizedek legnehezebb éve volt a magyar, a német és az európai gazdaság egésze számára. A meglévő kihívások, például a demográfiai változások mellett olyan hatalmas sokkhatások érték a gazdaságot, mint a koronavírus-járvány, az Ukrajna elleni agresszív háború, az energiaválság és a magas infláció. Emellett számos ágazatban a vállalatoknak olyan mélyreható strukturális és technológiai átalakulásokkal is meg kell küzdeniük, mint az energiarendszerek átalakítása, az autóipar átalakítása és a mesterséges intelligencia térhódítása szinte minden területen.

A bizonytalanságok e halmozódása sok vállalatra nyomásként nehezedik, ami a DUIHK felméréseiben is tükröződik. Hilken hangsúlyozta, hogy a világgazdaságban hosszú távon nagyobb bizonytalanságokkal és kockázatokkal kell számolni, mint a korábbi években. Ez nagyfokú rugalmasságot követel a vállalatoktól és a gazdaságpolitikától is. Az alelnök szerint azonban ezért a rugalmasságért nem szabad feláldozni gazdasági rendünk alapelveit, mindenekelőtt a tisztességes és egyenlő feltételeket minden piaci szereplő számára, az emberek és a környezet iránti felelősséget, és nem utolsósorban az összhangot társadalmaink demokratikus rendszereivel.

Dr. Deutsch a következő évre csak nagyon visszafogott konjunktúrát jósolt Németország számára, de tavasszal pozitív trendfordulót vár az üzleti hangulatban. Dr. Deutsch szerint az energiahelyzet továbbra is nagy terhet jelent a német ipar számára. Az ipari termelés egyötöde ugyanis energiaigényes, és ezért a magas energiaárak miatt nyomás alatt áll. Ami a világgazdaságot illeti, Deutsch középtávon a kínai növekedés lassulására is számít, ami szintén visszafogó hatással lenne a német gazdaságra. Végül a német szövetségi költségvetéssel kapcsolatos bizonytalanság is lassíthatja a növekedést, ha ez jelentős kiadáscsökkentésekhez vezet.

Jelasity bankvezér szerint a magyarországi gazdasági növekedés jövőre - az idei enyhe visszaesés után - ismét meghaladhatja a 3 százalékot. Jelasity szerint Magyarország viszonylag jól átvészelte a recessziót, amely a harmadik negyedévben véget érhetett. A magas infláció és kamatok ellenére a munkaerőpiac stabil, ahogy a valuta is, az exporttöbblet pedig új rekordot ért el. Szintén pozitívum, hogy a vállalatok hitelállománya alig csökkent, ami a folyamatos beruházási hajlandóság mellett szól.

A magyarországi általános gazdasági kilátások e derűlátása ellenére a DUIHK tagvállalatai nem mutattak nagy optimizmust a Kamara legutóbbi felmérésében. Saját üzleti várakozásaik hosszú ideje a leggyengébbek, és a gyenge keresletet az üzleti fejlődés egyik legfontosabb kockázatának tartják, különösen a feldolgozóiparban. Dirk Wölfer kommunikációs vezető ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy a nagy exportcégek nagymértékben függnek a nyugat-európai - különösen a németországi - gazdaságtól, és az ottani gazdasági kilátásokat illetően jelenleg még mindig nagy a bizonytalanság. Wölfer azonban hangsúlyozta, hogy a közép- és kelet-európai régió más országaiban is hasonló tendenciák mutatkoznak ebben a tekintetben. A munkaerőpiacot illetően a felmérés azt mutatta, hogy a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is nagy, de valamivel kevésbé hangsúlyos, mint tavasszal, miközben a bérnyomás némileg enyhül. A vállalatok különösen a termelésben, az informatikai szakemberek, valamint a kutatás-fejlesztés területén dolgozó ipari alkalmazottak körében érzik a szakképzett munkaerő hiányát. Wölfer szerint ez jelzés a politikusok számára is, hogy a felsőoktatást és a szakképzést még inkább a gazdaság igényeihez igazítsák.


 

Program

09:00    Köszöntő

  • Markus Hilken, a DUIHK alelnöke

09:05    A DUIHK őszi konjunktúrafelmérése

  • Dirk Wölfer,a DUIHK kommunikációs vezetője

09:35    A magyar gazdaság helyzete és kilátásai, valamint a kormány gazdaságpolitikai tervei

  • Szőcs Gábor, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára

9:50    A német és európai ipar előtt álló főbb kihívások

  • Dr. Klaus Günter Deutsch, a Német Iparszövetség (BDI) kutatási, gazdaság- és iparpolitikai igazgatója

10:15   A magyar gazdaság helyzete és kilátásai

  • Radovan Jelasity, az Erste Bank Hungary igazgatóságának elnöke, a Bankszövetség elnöke

10:40    a rendezvény vége

Speaker

Varga Mihály

pénzügyminiszter

Dr. Klaus Günter Deutsch

BDI kutatási, gazdaság- és iparpolitikai igazgatója

Radovan Jelasity

az Erste Bank Hungary igazgatóságának elnöke, a Bankszövetség elnöke

Dirk Wölfer

osztályvezető - kommunikáció DUIHK